Video

Beeld Willem van Oranje onthuld in Breda: 'Belangrijk voor hele stad'

11 juni 2014 om 19:17 • Aangepast 24 april 2020 om 13:54
nl
In Breda is woensdagmiddag een standbeeld van Willem van Oranje onthuld. Het beeld staat op het plein bij het kasteel waar de prins ooit heeft gewoond en waar nu de Koninklijke Militaire Academie (KMA) is gevestigd.
Geschreven door

Breda krijgt het beeld vanwege de bijzondere relatie met het Huis van Oranje. In Breda kreeg het vorstengeslacht vaste voet aan de grond in de Nederlanden. In de Grote Kerk in Breda liggen onder anderen alle Nassaus van voor de reformatie begraven.
'Belangrijk voor de hele stad'"Het beeld is wat mij betreft niet alleen belangrijk voor de kadetten en adelborsten die hier opgeleid worden", vertelt generaal-majoor Theo Vleugels van de Nederlandse Defensie Academie. "Het is belangrijk voor de hele stad Breda."
Het beeld van de jonge prins is in 1959 gemaakt door beeldhouwer Gerrit Bolhuis en stond vroeger op een centrale plek in Willemstad, op Curaçao. De Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting heeft het beeld gekocht, in Limburg laten restaureren en geschonken aan de KMA. Generaal buiten dienst Peter van Uhm heeft het standbeeld woensdagmiddag onthuld.
Huub Stapel als Willem IActeur Huub Stapel gaf de onthulling van het beeld extra cachet. Hij kwam verkleed als Koning Willem I, de oprichter van de KMA in 1828, naar Breda.
"Koning Willem I nam zijn kleinzoon mee, de latere Willem III". zegt Vleugels. "Ze reden door de stad en haalden daar de burgemeester op. Het kan dus bijna niet ontsnapt zijn aan de aandacht van de mensen in het centrum van Breda."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.