Video

Bredase politicus Paul de Jong blikt terug op een uit de klauwen gelopen politieke campagne

11 juni 2014 om 20:18 • Aangepast 24 april 2020 om 13:56
nl
De HBO-instelling waar de Bredase politicus Paul de Jong een studie bestuurskunde volgt, heeft overwogen om hem van die opleiding te weren. Aanleiding daarvoor was de massale negatieve mediabelangstelling die De Jong over zich heen kreeg toen bleek dat de kandidaat voor de lokale partij Gemeentebelangen had gejokt over zijn criminele verleden uit zijn jeugd.
Geschreven door

De nieuwskoppen in de kranten en bij Omroep Brabant waren twee maanden geleden snoeihard. Paul de Jong had gejokt over zijn verleden. De media was de jager en De Jong was 'de prooi'. 
Al die negatieve publiciteit drong ook door bij de Haagse HBO-opleiding waar hij derdejaars-student bestuurskunde is. De Jong werd ter  verantwoording geroepen. "Ja, zo zou je het kunnen zeggen. Het klinkt wel hard maar daar kwam het wel op neer."
Liever kwijt dan rijk Tot De Jong drongen de geluiden ook door dat de opleiding eigenlijk van hem af wilde. "Ja, dat klopt. Die stemmen gingen op. Maar daar kan ik nu van zeggen dat ik niet verwacht dat het zal gebeuren."
Ruim twee maanden na alle ophef en bijbehorende emoties wil De Jong nog steeds de politiek in. Het is en blijft zijn passie. "In eerste instantie wil ik mij nuttig maken in de gemeentepolitiek."
Nul nul Waarom 'zijn' partij nul zetels haalde bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, laat zich raden. Maar dat boek is door iedereen gelezen en nu definitief dicht. En misschien kan De Jong in de toekomst weleens de beste politicus van Nederland worden.
Hij zal een van de weinigen zijn die ook de keerzijde van het leven al heeft ondergaan. Het kan een enorm pluspunt zijn. In 2018 doet hij daarom ook opnieuw mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Breda.
Vrienden De Jong kon in die turbulente tijd zijn verdriet en boosheid delen met mensen in zijn omgeving. "Ik heb veel gehad aan mijn vrienden, mensen die al wat langer meedraaien in de politiek en uiteraard ook aan mijn ouders."
In de Grote Kerk in Breda staat De Jong even stil bij de Memento Mori Steen. Hij had de ingemetselde steen nog nooit gezien. 'Zoals u was, was ik ook, zoals ik ben, wordt u ook', staat er op. Paul de Jong kijkt verbijsterd en zegt, "Dit brengt je terug tot een kwetsbaar mens, wat we eigenlijk allemaal zijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.