Video

Mierlose kers terug van weggeweest: ‘Geen ruzie meer om laatste Mierlose zwarte’

11 juni 2014 om 18:37 • Aangepast 24 april 2020 om 13:56
nl
De Mierlose kers is helemaal terug van weggeweest. Tot in de jaren 70 van de vorige eeuw was Mierlo het kersendorp van Brabant. Toen kwam er de klad in en verdween de kersenteelt bijna. Maar het bedrijf van Jos Huijbers en Lidy van de Ven zorgt met 4000 bomen voor een comeback van de Mierlose kers.
Geschreven door

"Het begon negen jaar geleden met de verkoop van de beroemde 'Mierlose zwarte', die wordt gebruikt voor het bakken van kersenstruif. De vraag was zo groot dat er in de winkel vaak ruzie was over wie de laatste kersen mee kreeg", zegt Lidy van de Ven.
Zeven rassenNu kan er aan de vraag ruimschoots worden voldaan. Het bedrijf van Jos en Lidy heeft zeven verschillende kersenrassen die in een periode van zeven weken worden verkocht. Het seizoen is deze week begonnen.
Over een paar dagen is de 'Mierlose zwarte' er weer: "Die is wat kleiner waardoor die perfect is om een kersenstruif mee te bakken. De grotere rassen zijn daar niet geschikt voor", aldus Jos
InfiltrantenDe kersenbomen worden beschermd met netten en een plastic dak. Dat is nodig om de vruchten te beschermen tegen vogels en tegen hagel en regen. "Laatst hadden er vier Merels genesteld bij een paar bomen met rijpe kersen. Dat soort infiltranten moeten we niet hebben", zegt Lidy.
De vraag naar kersen is meteen bij het begin van het seizoen al groot. Klanten komen met de auto of fiets speciaal naar Mierlo. "Ik wil alleen de echte Mierlose kersen", zegt een vrouw. Over de smaak kan ze kort zijn: "Heerlijk zoet".
KersenkoninginDat de kers weer helemaal terug is in Mierlo blijkt ook uit het feit dat het Kersenoogstfeest nieuw leven wordt ingeblazen. Dit evenement wordt volgend jaar voor het eerst sinds 1971 weer gehouden.
Dan wordt een Mierlose schone verkozen als Kersenkoningin. Ook komt er een wedstrijd kersenpitten spugen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!