Nieuwe Zwarte Piet stopt de discussie niet: 'Deze Piet is het niet!'

11 juni 2014 om 19:02 • Aangepast 24 april 2020 om 13:56
nl
De nieuwe Zwarte Piet die dinsdagavond is gepresenteerd zorgt voor gemengde reacties. Dat bleek woesdag in het programma Onder Ons. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immateriëel Erfgoed introduceerde een bruine Piet.
Geschreven door

De nieuwe metgezel van Sinterklaas heeft niet alléén een andere kleur maar moet het ook zonder kroeshaar stellen. Ook zijn de volle rode lippen verdwenen en draagt Piet géén oorringen.
CompromisAuteur Paul Spapens uit Moergestel zegt er geen moeite mee te hebben. Maar laat wel duidelijk merken dat de hele discussie niets oplevert. "Elke discussie moet gevoerd kunnen worden", zo zegt Spapens.
"Maar leg het niet op, laat Piet zich maar gewoon ontwikkelen door de jaren heen. Dan vinden alle mensen vanzelf samen een compromis", zo zegt de auteur. Spapens heeft diverse boeken op zijn naam staan over volkscultuur.
'Deze Piet is het niet!'Meer moeite hebben Kevin Boeckholtz en Bas Vreugde met de situatie. Ze introduceerden vorig jaar Pietitie.nl om het Sinterklaasfeest in de huidige vorm te behouden. In korte tijd hadden ze meer dan twee miljoen likes. Het duo is kort en bondig in het commentaar: "Deze Piet is het niet!"
Overigens hebben ze op Pietitie.nl drie afbeeldingen van een Piet staan. De klassieke Zwarte Piet,de Bruine Piet en een gekleurde Piet. Het publiek mag een voorkeur aangeven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.