Koperdiefstal op beeld vastgelegd, in Brabant hangen de camera´s in hoogspanningsmasten - Omroep Brabant
Video

Koperdiefstal op beeld vastgelegd, in Brabant hangen de camera´s in hoogspanningsmasten

11 juni 2014 om 20:32 • Aangepast 24 april 2020 om 13:56
nl
Brabant is de eerste provincie die camera's in hoogspanningsmasten hangt. Allemaal om de diefstal van koper te bestrijden. Dat komt in onze provincie veel voor de laatste maanden, vooral in Boxmeer en Cuijk. Daar werd bijna zes kilometer aan koper gestolen. Het zijn de bliksemafleiders die de dieven meenemen.
Geschreven door

Netbeheerder TenneT is de diefstallen meer dan beu. Voor een kabel die tussen twee masten hangt, vangen koperdieven zo'n 750 euro. Tennet kost het 30.000 euro om het te herstellen.
De dieven klimmen naar dertig à veertig meter hoogte. Daar knippen ze de kabels van de bliksemafleiders door. "Levensgevaarlijk!", vindt Jeroen Brouwers van TenneT. "Op die bliksemafleiders van koper zit geen spanning. Maar op de hoogspanningslijn zit wel 150.000 volt."
Tientallen camera'sVooral in Oost-Brabant slaan dieven de laatste maanden toe. "We denken dat het aan de periode van het jaar ligt. Dat het om wat extra vakantiegeld te doen is. En het weer is goed: dat vinden dieven ook wel prettig."
Woensdag werden in hoogspanningsmasten in Boxmeer de eerste camera's opgehangen. Op het moment dat iemand zo'n mast wil inklimmen, wordt het beeld meteen doorgezet naar een centrale meldkamer in Arnhem. Van daaruit kan de politie worden ingeschakeld.
In Oost-Brabant komen tientallen camera's te hangen. Al eerder gaf TenneT aan ook ex-militairen in te zetten om koperdiefstal tegen te gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.