EK allround krijgt nieuwe opzet: 'Te veel kampioenen' volgens Ireen Wüst

12 juni 2014 om 09:02 • Aangepast 22 november 2020 om 00:00
nl
Het Europees kampioenschap allround schaatsen krijgt vanaf het seizoen 2016-2017 een nieuwe opzet. Vanaf dan wordt een kleine vierkamp afgewerkt, wat betekent dat bij de mannen de 10.000 meter wordt vervangen door de 1000 meter en de vrouwen in plaats van een 5 kilometer een 1000 meter gaan rijden. De nieuwe opzet zorgt voor gemengde gevoelens bij drievoudig Europees kampioen Ireen Wüst uit Goirle.
Profielfoto van
Geschreven door

Het voorstel voor het 'EK nieuwe stijl' van onder meer Nederland werd woensdag tijdens het ISU-congres in Dublin aangenomen.
Ook losse titels per afstandOok worden er afstandstitels, de massastart en de ploegenachtervolging aan het programma van het evenement toegevoegd. Op het congres is ook afgesproken dat het EK bij voorkeur eens in de twee jaar in de buitenlucht wordt verreden.

Wachten op privacy instellingen...

Flink gelobbydArie Koops, directeur sport van de KNSB, heeft de afgelopen maanden flink lopen lobbyen om het voorstel er door te krijgen. "Met succes dus. Door een vierkamp te koppelen aan individuele afstanden en de toevoeging van de massastart en de ploegenachtervolging, maak je het EK voor zowel meer landen, sporters als fans aantrekkelijker", verklaarde hij.
"Het allround-onderdeel wordt spannender en daarnaast komen ook de specialisten op de korte en lange afstanden aan hun trekken."

Wachten op privacy instellingen...

Officieel bekrachtigenHet voorstel moet vrijdag nog officieel bekrachtigd worden, maar Koops verwacht dat dat geen probleem wordt. "Gezien de ruime meerderheid die het voorstel vandaag kreeg, verwacht ik eigenlijk geen obstakels meer."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.