Jeugdzorg ‘blundert’ bij aangrijpende uithuisplaatsing jongetje uit Oss, moeder filmt alles - Omroep Brabant

Jeugdzorg ‘blundert’ bij aangrijpende uithuisplaatsing jongetje uit Oss, moeder filmt alles

13 juni 2014 om 09:13 • Aangepast 24 april 2020 om 13:58
nl
Jeugdzorg heeft het volgens ingewijden binnen jeugdzorg laten afweten bij de uithuisplaatsing van de zesjarige Hans uit Oss. Op een filmpje dat zijn moeder Irme maakte en op internet zette, is te zien hoe het jongetje uit huis wordt geplaatst. In plaats van dat de hulpverlener van Jeugdzorg het woord voert en bepaalt wat er gebeurt, is dat hier de politie.
Geschreven door

Normaal wordt politie alleen ingeschakeld wanneer een dreigende situatie kan ontstaan bij uithuisplaatsing. In dat geval treedt de politie bij een escalatie op als beveiliging.
Wie heeft de regie?In dit geval is te zien hoe de agenten het woord voeren over de uithuisplaatsing en daarover ook in discussie gaan met moeder. Dat is de taak van Jeugdzorg.
"De opname geeft maar beperkt weer wat de situatie was", reageert Ellen Roskes van Bureau Jeugdzorg in Oss op de kritiek op de hulpverlener. "De kritiek op de hulpverlener is onterecht, want die had wel degelijk de regie in handen. Mensen kennen alleen de achtergrond niet."
Moeder Irme vindt rol Jeugdzorg waardeloosDe moeder van de zesjarige Hans, Irme is totaal niet te spreken over de rol van Jeugdzorg. "Waardeloos", zegt ze. "Er was in mijn ogen een dreigende situatie. Ik mocht niet filmen en naar Hans werd hard geroepen dat hij zich moest aankleden. Jeugdzorg stond erbij en keek erna. De politie voerde alle stappen uit en had de regie."
[YouTube:body:http://youtu.be/RR8cZuXPiYU]
Situatie duurt onnodig langDaarnaast duurt de hele situatie, met de jongen schreeuwend op de achtergrond, onnodig lang. De situatie wordt op die manier erger en werkt traumatiserend, zo vertellen ingewijden binnen jeugdzorg aan Omroep Brabant.
"Snelheid is belangrijk, maar het is nog belangrijker dat alles in overleg gaat", vertelt Roskes. Volgens Jeugdzorg was de zesjarige Hans weer rustig op het moment dat hij in de auto stapte. Vanwege de privacy gaat Jeugdzorg niet dieper in op deze zaak.
Hysterische taferelen in omgangshuisOok op een tweede filmpje laten hulpverleners het afweten. Daarop is te zien hoe Hans in een omgangshuis op bezoek moet bij zijn vader, maar dat duidelijk niet wil.
De moeder van Hans is duidelijk over haar ex-man. "Vanaf 2009 lig ik met hem in de clinch. Met als dieptepunt dat ik aangifte tegen hem heb gedaan vanwege de mishandeling van mijn zoon." Verder gaat Irme niet te ver in op haar relatie met haar ex-man.
In het tweede filmje ontstaat er een kwartier durende strijd waarin de medewerkers van Jeugdzorg niet ingrijpen. Ook in dit geval vinden ingewijden binnen Jeugdzorg dat de hulpverleners de traumatiserende situatie zo snel mogelijk had moeten beëindigen door actief op te treden.
Moeder weet niet waar haar zoon isOndertussen weet Irme niet waar haar zoon op dit moment is. Eén kort emotioneel telefoontje heeft ze donderdagmiddag wel met Hans kunnen voeren. "Toen ik hem hoorde vertellen dat hij mij erg miste, brak ik."
Op Facebook wordt opgeroepen om Hans terug te brengen naar zijn moeder. Op de Facebookpagina reageren veel mensen vol afschuw op het filmpje.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.