Video

Voetbal kijken in de kroeg, bioscoop, station of toch op een plein ergens in Brabant

12 juni 2014 om 20:02
nl
Donderdagavond 12 juni om tien uur gaat in het voetbalgekke Brazilië het spel op de wagen. En wat is leuker dan samen naar de wedstrijden van Oranje op het WK voetbal te kijken? Niets toch?
Geschreven door

Kroegbazen proberen met aankondigingen als ‘wedstrijden Oranje op een groot scherm’ Oranjesupporters te lokken. Maar staat het tv-scherm van de buitencategorie binnen of buiten? Dat verschilt per gemeente. En per kroegbaas.
De hoeders van het gerstenat houden zelf namelijk ook nog een slag om de arm. “Als Nederland door de eerste ronde komt, pas dan komt er een groot tv-scherm”, zegt een van hen. Het zelfvertrouwen van de supporters kan dus nog wel een paar goede resultaten gebruiken. 
OssDe gemeente Oss schiep al snel duidelijkheid. Café De Ontmoeting aan de Eikenboomgaard kreeg als enige kroeg een vergunning om de wedstrijden buiten op een groot tv-scherm te vertonen. Voor de andere kroegen zit er niets anders op dan de wedstrijden binnen te vertonen.
Maar dan drinken de supporters hun biertje wel uit een glas. Op het plein wordt het bier omhuld door een plastic beker, op last van de gemeente.
Den BoschAan de voet van de Bossche kathedraal Sint-Jan is de kwartfinale heilig. Bereikt Oranje de kwartfinale dan zijn van de gemeente tv-schermen buiten toegestaan.
Niet van een grote afmeting, want echt grote schermen mogen pas bij een eventuele finale. Horecaondernemers rond De Parade twijfelen nog, want het is niet duidelijk of de hoge huurprijs wel is op te hoesten.
Tilburg en BredaIn Tilburg zijn grote tv-schermen buiten toegestaan. Tot nu toe stond de stad alleen kleinere schermen toe.
Ook Breda staat net als twee jaar geleden bij het EK groter schermen toe, mits de omstandigheden veilig zijn voor de bezoekers. In beide gemeenten zijn voor zover bekend nog geen plannen om het voetbal op een groot scherm te kijken. 
Roosendaal en Etten-LeurRoosendaal laat weten het liefst geen grote schermen te zien, tenzij… Twee jaar geleden keken de Roosendalers op de Oude Markt gezamenlijk naar de belangrijke wedstrijden van het EK. En dat gaat ook dit keer gebeuren.
De kroegbazen lapten samen voor een groot scherm voor de wedstrijd van aanstaande vrijdag tegen Spanje. Voor de andere twee wedstrijden is het de bedoeling dat de voetballiefhebbers zelf hun portemonnee trekken, oftewel: crowdfunding.
De gemeente Etten-Leur heeft op haar website de spelregels voor de plaatselijke kroegbazen uitvoerig op een rij gezet. De schermen zijn aan maximale afmetingen gebonden en op sommige momenten, bijvoorbeeld tijdens de kermis, zijn de schermen en bijbehorende terrassen zelfs taboe.
Roze ZaterdagDe gemeente Eindhoven hakte pas dinsdagavond een knoop door over het toestaan van grote schermen. Net zoals bij voorgaande toernooien mag dat vanaf de kwartfinale. In plaats van de Hollandse leeuw zijn er dit keer twee beren op de weg: twee van de vier beoogde pleinen zijn namelijk in gebruik voor de Roze Zaterdag.
Bovendien vrezen de Eindhovense ondernemers dat het dan te laat is om nog een tv-scherm te huren. Want net over de grens in België en Duitsland wordt ook gezamenlijk naar de verrichtingen van de Rode Duivels en Der Mannschaft gekeken.
Oranje in HD bij bioscoop PathéOver grote schermen gesproken. De eerste drie wedstrijden van het Nederlands Elftal zijn ook te zien in de Brabantse bioscopen van Pathé. Onze jongens zijn in HD en levensgroot te zien in de bioscopen in Breda, Eindhoven en Tilburg.
Op het treinstation in Breda kunnen reizigers tijdens het WK voetbal sommige wedstrijden live zien op grote schermen. Reizigers kunnen zo de doelpuntjes meepikken in de wedstrijden van Oranje, de halve finale en de finale. Op het station Eindhoven hangen ook schermen maar daar is alleen WK-informatie te zien.
Rondje langs de veldenDe Brabantse dagbladen maakten ook een rondje langs de andere velden. Zo zijn in Valkenswaard, Veldhoven, Oirschot en Bergeijk buiten geen tv-schermen toegestaan. Dat geldt ook voor Bergen op Zoom, Rucphen, Steenbergen en Baarle-Nassau.
In de gemeenten Woensdrecht, Gilze en Rijen, Werkendam, Geertruidenberg, Zundert, Dongen en Halderberge is een scherm toegestaan mits een vergunning is verleend.
Heb je nog een aanvulling? Laat het ons weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.