Video

We vechten niet tegen het water, maar tegen de droogte: 'Brabant moet natter'

12 juni 2014 om 18:27 • Aangepast 24 april 2020 om 13:59
nl
Brabant heeft steeds vaker last van droogtes en dat geeft problemen voor de landbouw, industrie, scheepvaart en de drinkwatervoorziening. Om dit tegen te gaan hebben negentien organisaties donderdag een intentieverklaring getekend om het Deltaplan Hoge Zandgronden uit te gaan voeren. Gezamenlijk invsteren ze ruim honderd miljoen euro.
Geschreven door

De organisaties willen Brabant natter maken. Er moet meer water worden opgeslagen voor droge periodes. “Er moeten stuwen worden gezet. Boeren moeten water langer vasthouden en waterschappen en waterleidingbedrijven kunnen maatregelen nemen,” aldus Lambert Verheijen dijkgraaf van Waterschap Aa en Maas. 
Regenwater niet weggooien “Zo zou je regenwater in de stad niet het riool in kunnen laten lopen, zodat het verdwijnt, maar terug laten lopen de bodem in. Op die manier wordt er weer een voorraad grondwater opgebouwd", denkt de dijkgraaf hardop.
Vooral tijdens droge zomers is de verdroging goed te merken. Er zijn beregenverboden voor boeren, er is een lager waterpeil waardoor er sneller blauwalg ontstaat en rivieren komen zo laag te staan dat boten niet meer kunnen varen. En als er niets gebeurt, zou in de toekomst zelfs de voedselvoorziening in gevaar kunnen komen.
Investeren“Door de komende jaren te investeren en effectieve maatregelen te nemen, voorkomen we de extra droogteschade door klimaatverandering die alleen al voor de landbouw in Zuid-Nederland kan oplopen tot 75 miljoen per jaar”, aldus Verheijen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.