Video

Bijzondere geboorte, paardentweeling Jack en Jill komt ter wereld in Oudendijk

12 juni 2014 om 20:13 • Aangepast 24 april 2020 om 13:59
nl
Een niet alledaagse gebeurtenis in de Brabantse paardenwereld. Bij manege Het Lage Eind in Oudendijk is een merrie bevallen van een paardentweeling. Bij 98% van merries die drachtig zijn van een tweeling gaat het tijdens de zwangerschap al fout. Van de twee procent paardentweelingen, die uiteindelijk wel worden geboren is het overlijdenspercentage in de eerste week extreem hoog.
Geschreven door

Apetrots is Thijs Schaap op zijn tweeling, maar ook nuchter want als merries al drachtig zijn van een tweeling gaat het vrijwel altijd fout,  tijdens de dracht en ook na de geboorte. "Dit is een hele zeldzame gebeurtenis en zeker als ze zo goed zijn als nu en bij de moeder kunnen blijven zonder bijgevoerd te worden."
Surprise: het zijn er tweeDe tweeling, een merrie en een hengst, werd een week geleden, midden in de nacht, geboren op 'Het Lage Eind'. Dat er twee veulens in de buik van Tamaika zaten was voor Schaap en zijn partner Saskia Janssens een totale verrassing.
"Het eerste veulen was geboren", zegt Janssens. "En toen hoorde ik Thijs zeggen 'ik denk dat ik het tweede veulen ook maar ga halen'. Ik dacht, wat?! Een tweede veulen?! Help!"
Klein maar fijnDe twee die Jack en Jill zijn genoemd, zijn een stuk kleiner dan normale veulens die recent zijn geboren. Het jongetje van het tweetal loopt nog een beetje krom omdat hij op een hoopje in de baarmoeder heeft gezeten. Zus Jill nam gewoon meer plek in beslag.
De namen zijn afgeleid van een honderden jaren oud liedje, waarmee de groep Radio in de jaren tachtig ook een hit mee scoorde. Titel Jack& Jill
Elke dag een stukje sterkerNu broer en zus een week oud zijn denkt Thijs Schaap dat de veulens het echt gaan redden. "Ik zie ze groeien en dat betekent dat de moeder voldoende melk heeft. Elke dag mogen ze even naar buiten en elke dag worden ze een stukje sterker."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.