Nieuwe Q-koortstest van Innatoss Laboratories klaar, Oss krijgt maandag de primeur

4 december 2014 om 19:09
nl
Vanaf volgende week is er een nieuwe Q-koortstest beschikbaar. Innatoss Laboratories uit Oss heeft de afgelopen jaren gewerkt aan Q-detect, maandag wordt het eerste bloed voor de test afgenomen in Diagnostisch Centrum Bernhoven.
Geschreven door

Sinds de uitbraak van de infectieziekte Q-koorts in 2007 in Oost-Brabant, zijn er veel mensen die zeker weten Q-koorts te hebben of te hebben gehad. Met de methoden die al bestonden, kon dat niet worden bewezen. Met Q-detect gaat dat wel, menen de ontwikkelaars.
Nieuwe manier van metenOf iemand Q-koorts heeft, wordt nu gemeten aan de hand van antistoffen. Hoe langer de infectie geleden is, hoe minder gemakkelijk Q-koorts kan worden vastgesteld.
De nieuwe methode gebruikt geheugencellen in het bloed, dat blijft nog jaren na de infectie goed meetbaar. Volgens Innatoss Laboratories vond Q-detect in Herpen tachtig procent meer Q-koortsinfecties dan de oude methodes.
Alleen nog in OssVoorlopig is een test met Q-detect alleen via Diagnostisch Centrum Bernhoven in Oss te krijgen. In de toekomst wil Innatoss Laboratories de test op meer locaties beschikbaar stellen.
Q-detect is een uitvinding van het Radboudumc in Nijmegen. Innatoss Laboratories heeft een licentie om de test verder te perfectioneren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.