Nieuwe Q-koortstest van Innatoss Laboratories klaar, Oss krijgt maandag de primeur

OSS - Vanaf volgende week is er een nieuwe Q-koortstest beschikbaar. Innatoss Laboratories uit Oss heeft de afgelopen jaren gewerkt aan Q-detect, maandag wordt het eerste bloed voor de test afgenomen in Diagnostisch Centrum Bernhoven.
Sinds de uitbraak van de infectieziekte Q-koorts in 2007 in Oost-Brabant, zijn er veel mensen die zeker weten Q-koorts te hebben of te hebben gehad. Met de methoden die al bestonden, kon dat niet worden bewezen. Met Q-detect gaat dat wel, menen de ontwikkelaars.

Nieuwe manier van meten
Of iemand Q-koorts heeft, wordt nu gemeten aan de hand van antistoffen. Hoe langer de infectie geleden is, hoe minder gemakkelijk Q-koorts kan worden vastgesteld.

De nieuwe methode gebruikt geheugencellen in het bloed, dat blijft nog jaren na de infectie goed meetbaar. Volgens Innatoss Laboratories vond Q-detect in Herpen tachtig procent meer Q-koortsinfecties dan de oude methodes.

Alleen nog in Oss
Voorlopig is een test met Q-detect alleen via Diagnostisch Centrum Bernhoven in Oss te krijgen. In de toekomst wil Innatoss Laboratories de test op meer locaties beschikbaar stellen.

Q-detect is een uitvinding van het Radboudumc in Nijmegen. Innatoss Laboratories heeft een licentie om de test verder te perfectioneren.