'Commissie van spijt', zegt Tilburgse burgemeester Noordanus over enquêtecommissie - Omroep Brabant
Video

'Commissie van spijt', zegt Tilburgse burgemeester Noordanus over enquêtecommissie

13 juni 2014 om 15:08 • Aangepast 24 april 2020 om 14:01
nl
Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg vindt dat hij als voorzitter van de raad van commissarissen van woningcorporatie Vestia meer tegenspraak had moeten organiseren voor directeur Erik Staal. "Hij is als bevlogen bestuurder uit de bocht gevlogen", zei Noordanus over Staal tijdens het verhoor door de parlementaire enquêtecommissie die misstanden bij woningbouwverenigingen onderzoekt.
Geschreven door

De huidige burgemeester van Tilburg was tussen 2001 en 2003 voorzitter van de raad van commissarissen van de grootste woningcorporatie van Nederland. Onder ede moest Noordanus uitleg geven over zijn rol bij de woningcorporatie Vestia in de Randstad. In 2012 kwam de woningbouwvereniging in grote geldproblemen door handel in risicovolle 'derivaten'. Vestia raakte door Erik Staal opgezadeld met een schuld van 2 miljard euro en andere corporaties in het land moesten met bijna 700 miljoen bijspringen om een faillissement te voorkomen.
'Commissie van spijt'Tijdens het verhoor raakte Noordanus geïrriteerd over de manier van vragen stellen. "Dit lijkt steeds meer op de commissie van spijt", liet Noordanus zich ontvallen. Daarmee doelde hij op het feit dat de commissie aan iedereen vraagt of hij spijt heeft van zijn manier van handelen.
Noordanus denkt dat het verhoor zijn integriteit als burgemeester van Tilburg niet in gedrang brengt. De Tilburgse politieke partij Lijst Smolders riep burgemeester Noordanus vorige week op om op te stappen. Volgens fractievoorzitter Hans Smolders zorgt de Vestia-zaak ook voor negatieve publiciteit over Tilburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.