Brabantse ziekenhuizen in discussie over ziekenhuisselfies: Wel of geen verbod?

13 juni 2014 om 16:52 • Aangepast 21 november 2020 om 23:58
nl
Brabantse ziekenhuizen zijn erg verdeeld over het fenomeen 'ziekenhuisselfies'. Allemaal hebben ze er in toenemende mate mee te maken. Bij het ene ziekenhuis is het onderwerp van discussie en wordt zelfs een selfieverbod overwogen, terwijl andere ziekenhuizen het helemaal niet als een groot probleem ervaren.
Profielfoto van
Geschreven door

Het Amphia Ziekenhuis in Breda nam donderdag het voortouw in de discussie door een selfieverbod in te stellen op de spoedeisende hulp.
Overwegen van selfieverbodPatiënten mogen daar dus geen foto's meer maken. De overige Brabantse ziekenhuizen hebben allemaal nog niet zo'n selfieverbod ingesteld, maar het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal overwegen het.
"We gaan er zeker mee aan de slag. Wij hebben de privacy van onze patiënten en medewerkers hoog in het vaandel staan en vinden het maken van foto's en video's in het ziekenhuis niet wenselijk", zo vertelt de voorlichter van het Franciscus Ziekenhuis.

Niet helemaal nieuwHet fenomeen is volgens een woordvoerster van het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom niet nieuw. "Het gebeurt bij ons eigenlijk al sinds mensen een smartphone hebben. We zien het de laatste tijd wel toenemen. Vooral op de spoedeisende hulp."
Patiënten willen volgens de woordvoerster soms het hele proces vastleggen. "Ze vragen weleens aan medewerkers mag ik met jou op de foto?'. Dan zeggen de medewerkers 'liever niet' en daar luisteren de patiënten eigenlijk altijd naar. Het is tot dusver in ieder geval niet gesignaleerd als een probleem."
HuisregelsDat geldt ook voor het TweeSteden ziekenhuis en het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. "Het zal hier ook gebeuren, maar op dit moment hebben we geen signalen opgevangen dat medewerkers of patiënten het als een probleem ervaren. Bovendien is er al het een en ander vastgelegd in huisregels voor patiënten en medewerkers. Zo mag je niet ongevraagd foto's van medewerkers maken. Die regels werken tot nu toe prima."
Bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hebben ze wel klachten ontvangen. "Het gebeurt in toenemende mate en we merken dat niet iedereen daar even gelukkig mee is", laat de woordvoerder weten. Volgens hem wordt de discussie al gevoerd in het ziekenhuis. "We zijn aan het onderzoeken of we het eventueel in de huisregels opnemen. Maar op dit moment is daar nog geen beslissing over genomen."

Regels aanscherpenVoor het Franciscusziekenhuis is het grootste probleem vaak dat je het niet in de gaten hebt als iemand een foto maakt. "Als een medewerkers gips aan het aanbrengen is en een bezoeker of patiënt maakt een foto, dan merk je dat misschien niet eens op. Dat willen we niet hebben in het ziekenhuis en we gaan er ons de komende tijd over buigen om te kijken hoe we de regels kunnen aanscherpen."
In navolging van Nederland, is in België de discussie ook op gang gekomen. Daar overwegen ze het in ieder ziekenhuis te verbieden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.