Familie moordenaar Halsteren: ‘Er is nog veel meer mis bij Vrederust’

14 juni 2014 om 12:39
nl
Bij het psychiatrisch ziekenhuis Vrederust in Halsteren mankeert veel meer dan de raad van bestuur van GGZ Westelijk Noord-Brabant naar buiten heeft gebracht. Dat meldt BN De Stem na gesproken te hebben met families van de vermoorde patiënt Vladimir (27) en dader L. (30) uit Dinteloord.
Geschreven door

De families willen graag in gesprek met de Inspectie van de Gezondheidszorg om opnieuw hun versie van het verhaal te geven. De inspectie gaf eerder al flinke kritiek in een rapport op de huidige situatie bij Vrederust. De moeder van dader L. is duidelijk: "Ze hadden hem in Eindhoven moeten laten. Dat was een strenge instelling, met orde en controle."
Ze wil dat er een extra onderzoek komt naar het psychiatrisch ziekenhuis. "De inspectie weet niet wat er allemaal nog meer mis is", vertelt ze aan de krant. "Wij laten het er niet bij zitten en gaan door. Mijn zoon help ik hier niet mee. Hij zit vast en we accepteren zijn straf. Maar er is een groter, algemeen belang." Vladimir werd op vrijdag 18 oktober dood gevonden aan 't Wasven, een bos vlakbij het psychiatrisch ziekenhuis.
Drugsgebruik blijft ongestraftAdvocaat Tom Eskes heeft inzage gehad in het rapport van inspectie. "Het dossier bevestigt of versterkt zelfs de kritiek van de families", stelt hij. Kritiekpunten die langskomen zijn onder meer dat drugs- en drankgebruik door verslaafden ongestraft blijft en dat medepatiënten elkaar aanvallen of bedreigen zonder dat er maatregelen volgen.
Hij vervolgt: "Uit het politiedossier blijkt dat vaker patiënten met messenrondzwaaien. Ze controleren alleen op basis van vermoedens." In een reactie op de kritiek stelt de raad van bestuur van de GGZ WNB dat er inderdaad fouten zijn gemaakt, maar dat de organisatie zich gaat verbeteren.
Geen tuchtrechtelijke gevolgenDe Inspectie voor de Gezondheidszorg ziet vooralsnog geen reden om de GGZ als organisatie tuchtrechtelijk te vervolgen. De inspectie is er zeker van dat de medewerkers van Vrederust hiervan hebben geleerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.