Video

Oranjevrouwen pakken wereldtitel tegen aartsrivaal Australië

14 juni 2014 om 18:39 • Aangepast 21 november 2020 om 23:57
nl
De Nederlandse hockeysters hebben zaterdag in Den Haag de wereldtitel veroverd door aartsrivaal Australië met 2-0 te verslaan. De treffers van de dominante thuisploeg kwamen op naam van Maartje Paumen (strafbal) van hockeyclub Den Bosch en Kim Lammers, die haar 200e en laatste interland speelde.
Profielfoto van
Geschreven door

Voor de superieure ploeg van bondscoach Max Caldas was het de zevende zege op rij op dit WK, met een doelsaldo van 23-1. De olympisch kampioen bewees met de gouden triomf voor eigen publiek eens te meer de onbetwiste nummer 1 van de wereld te zijn.

Wachten op privacy instellingen...

Uitstekende conditieNederland won vorige week zaterdag in de groepsfase eveneens met 2-0 van Australië. Dat ging bepaald niet zonder moeite. Met dank aan de uitblinkende keepster Joyce Sombroek hield het rommelige en nerveuze Oranje in de eerste helft de nul vast. Na de pauze kon de thuisploeg dankzij de uitstekende conditie en wedstrijdmentaliteit alsnog het verschil maken.
Niet terugdringen Oranje liet zich in de WK-finale niet nog een keer terugdringen door Australië. De ploeg van Caldas kreeg al in de 2e minuut een grote kans. Doelvrouw Rachael Lynch kon het vliegende schot van Ellen Hoog nog net pareren.
Topscoorster toernooiIn de 12e minuut kwam het gedoseerd spelende Nederland op voorsprong. Na een uitstekende combinatie met Eva de Goede werd Roos Drost in de Australische cirkel tegen de grond gewerkt. Paumen benutte haar vierde strafbal van het WK en bracht daarmee haar totaal in Den Haag op zeven treffers. Daarmee werd ze topscoorster van het toernooi.
Aanvoerster Maartje Paumen was na afloop geëmotioneerd. "Dominant spelen en winnen met 2-0 in een geweldige sfeer. "We weten hoe moeilijk het is om iedere keer maar weer te laten zien hoe goed we zijn en wat we kunnen. We hebben er knijterhard voor gewerkt. Winnen went nooit. Deze wereldtitel is een droom die uitkomt", zei Paumen. Die droom kwam ook uit voor ploeggenote Lidewij Welten: "Echt geweldig. we zijn niet in gevaar geweest. Als team hebben we de klus geklaard."

Wachten op privacy instellingen...

KnijterhardNederland was bij het begin van het WK al de grote favoriet. Paumen: "We hebben de laatste jaren geleerd om met de druk om te gaan. Het valt soms niet mee om aan alle verwachtingen te voldoen. Maar hier hebben we keihard voor getraind. Het is prachtig dat we nu de wereldtitel terug hebben. Mede daardoor zijn de blijdschap en de ontlading nu zo groot bij ons. Maar dat komt natuurlijk ook doordat we nu in eigen land wereldkampioen zijn geworden. Dat maakt het extra bijzonder.''
Nauwelijks problemenOranje bleef tot aan de rust de betere ploeg en kwam defensief ook nauwelijks in de problemen. Met een fraaie tip-in, gered door keepster Lynch, was Kelly Jonker dicht bij 2-0. Dankzij Kim Lammers ging Nederland toch met een veilige marge de rust in. De 33-jarige centrumspits knalde in de 29e minuut raak. Daarmee gaf ze haar laatste interland een extra feestelijke versiering. Voor Lammers was het haar vijfde WK-treffer.
Mislukte variant Op slag van rust mocht Australië nog wel de eerste strafcorner nemen. Tot opluchting van Caldas mislukte de variant. Na de pauze dwong Australië snel opnieuw twee korte hoekslagen af. Mede dankzij Sombroek kwam Oranje die dreigende fase ongeschonden door.
Daarna pakte Nederland het initiatief terug. Uit legio kansen kwamen Jonker, Drost, Hoog (paal) en Van As niet tot scoren. Defensief hield Oranje opnieuw goed stand. De zevende wereldtitel en het tweede WK-goud voor Hoog, Lammers, Van As en Paumen (het gouden kwartet van het WK in 2006 in Madrid) kwamen niet meer in gevaar.

Wachten op privacy instellingen...

Zevende wereldtitelVoor Nederland was het de zevende wereldtitel in de 13e editie van het WK. Oranje werd 4 jaar geleden door Argentinië onttroond als wereldkampioen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.