Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk verwacht geen leegloop door vertrekregeling

15 juni 2014 om 11:01
nl
Burgemeester Jac Klijs verwacht niet dat de vertrekregeling waarmee inwoners van Moerdijk van hun huis af kunnen, leidt tot leegloop van het dorp. Dat laat hij weten in een zondag gepubliceerd interview met NU.nl.
Geschreven door

Huizenbezitters die Moerdijk willen verlaten, krijgen gegarandeerd 95 procent van de taxatiewaarde van hun woning als zij die willen verkopen, besloten de gemeente en de provincie afgelopen maand. Daarbij geldt wel een maximum van 25 huizen per jaar. Dat betekent dat niet alle huizenbezitters in Moerdijk allemaal meteen van de nieuwe regeling gebruik kunnen maken.
'De Moerdijkregeling'Voor de vertrekregeling, de zogenoemde Moerdijkregeling, is tien miljoen euro gereserveerd. Mocht dit niet voldoende blijken, dan wordt er meer geld vrijgemaakt. Als iemand van dit vangnet gebruikmaakt, krijgt de gemeente een halfjaar de tijd de woning te verkopen. Lukt dat niet, dan koopt de gemeente het huis. Eigenaren krijgen dan 95 procent van de taxatiewaarde met als peildatum 1 januari 2013.
Tegenover NU.nl zegt Klijs dat de taxatie waarschijnlijk hoger komt te liggen dan huidige waarde van een woning. "Dat geeft mensen de zekerheid dat ze nu niet weg hoeven. Als ze over vijf of over tien jaar weg willen, kunnen ze die garantstelling toch verzilveren. Dat maakt dat mensen in feite gewoon kunnen blijven. Ze hebben nu de zekerheid dat de waarde van hun woning niet verder wegzakt." Dit geeft inwoners volgens de burgervader stimulans' om te blijven.
Imago MoerdijkHet imago van Moerdijk liep de laatste jaren een flinke deuk op. Na de grote brand bij Chemie-Pack brak deze maand opnieuw een grote brand uit, bij Shell. Die zorgde voor flink wat rook- en stankoverlast, waarover bewoners ook nu nog klagen. Verder oordeelde de Sociaal Economische Raad Brabant vorig jaar dat het dorp beter plaats kan maken voor de haven, die dan kan worden uitgebreid ten gunste van de economie.
Wat betreft de uitbreiding van de haven is Klijs kort. "Wij verwachten tot 2030 helemaal geen dusdanige ontwikkeling dat er veel meer ruimte nodig is voor het industrieterrein", zo zegt hij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.