Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant blundert met gegevens Brabants meisje: 'Dit mag niet gebeuren'

17 juni 2014 om 13:20
nl
Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant heeft gegevens van een cliënt onvoldoende geanonimiseerd in een presentatie voor studenten. Studenten die de minor 'Werken in een gedwongen kader' volgden, kregen casussen voorgeschoteld met informatie van Bureau Jeugdzorg. In tenminste één Brabants geval was snel te achterhalen om welk meisje het precies ging. "Dit is een zeer grote fout", reageert directeur Ed Mulder.
Geschreven door

Voor de casussen is geen toestemming gevraagd aan de betrokkenen. "Wij gaan uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren", laat Mulder maandagavond weten. "Dit mag niet gebeuren."
Echte naam cliënt wordt genoemd      In een van de casussen is de naam van een meisje onvoldoende geanonimiseerd. Hoewel ze in het begin van de casus een andere naam heeft gekregen, wordt verderop voortdurend haar echte naam genoemd.
Samen met de andere details die in de presentatie worden genoemd, is het gemakkelijk om het meisje op te sporen. Volgens de casus gaat het om een 13-jarig meisje dat in het westen van Brabant woont.
Presentatie op AvansDe casus werd gebruikt in een presentatie voor studenten Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en Maatschappelijk Werk (MWD) op acht hogescholen, waaronder Hogeschool Avans in Den Bosch en Breda. "Er is inderdaad een pijnlijke, menselijke fout gemaakt", erkent een woordvoerster van Avans in gesprek met Omroep Brabant.
De studenten volgden de minor Werken in een gedwongen kader, die zich richt op het werken met jongeren en volwassenen die te maken hebben met bijvoorbeeld justitie, Bureau Jeugdzorg of de reclassering. "We gaan met onze studenten terugblikken op de fout die is gemaakt. Het belangrijkste is dat zij hier een wijze les uit trekken. Dergelijke informatie mag nooit zo openbaar worden gemaakt", vertelt de woordvoerster.
'Een goede band'Volgens Avans staat de relatie tussen het opleidingsinstituut en Bureau Jeugdzorg door het voorval niet op gespannen voet. "We hebben nog steeds een goede band", benadrukt de voorlichter. "We willen het verder niet groter maken dan dat het is."
Bureau Jeugdzorg weer in het nieuwsDe laatste week kwam Bureau Jeugdzorg ook al in het nieuws vanwege de uithuisplaatsing van Hansje (6) uit Oss. Zijn moeder maakte beelden hiervan die ze op internet plaatste. Dit zorgde voor veel verontwaardiging.
Omroep Brabant werd anoniem getipt over dit verhaal via Publeaks. Heb jij een verhaal dat het daglicht niet kan verdragen waar Omroep Brabant gegarandeerd aandacht aan moet besteden, en wil je gegarandeerde anonimiteit? Stuur het ons dan via Publeaks.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.