Belgenbloed kopen zou Amphia Ziekenhuis Breda miljoen euro per jaar besparen

17 juni 2014 om 09:57
nl
Het Amphia Ziekenhuis in Breda zou jaarlijks een miljoen euro kunnen besparen als het kopen van bloed in België was toegestaan. Dat stelt anesthesioloog en hoogleraar Robert Slappendel, medewerker bij het ziekenhuis in Breda, in gesprek met het AD. Het ziekenhuis heeft daarom een ontheffing gevraagd aan de Tweede Kamer.
Geschreven door

Uit onderzoek van Sanquin blijkt dat het aantal bloeddonoren in Nederland blijft dalen. In 2000 gaven nog 625.000 mensen bloed. Nu zijn dat er nog maar 370.000. Desondanks is er genoeg bloed voor de ziekenhuizen voorhanden, ook in het Amphia Ziekenhuis.
Bloed is echter nergens zo duur als in Nederland.  "De wet verbiedt het nu dat we zakjes bloed in vlakbij gelegen landen als België kunnen kopen", aldus Slappendel. "Maar we gaan binnenkort de minister vragen of we binnenkort een ontheffing kunnen krijgen."
Tientallen miljoenen euro's"Al is het alleen maar om de discussie los te maken", aldus de hoogleraar. Volgens Slappendel gaat het uiteindelijk om een besparing van tientallen miljoenen euro's als alle Nederlandse ziekenhuizen bloed zou kunnen kopen in nabijgelegen landen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.