Video

Rijk akkoord met aanpassingen spoor in Vught, Esch en Boxtel: 265 miljoen euro voor project

17 juni 2014 om 11:41
nl
Het Rijk wil 148 miljoen uittrekken voor spoorknelpunten in Vught, Esch en Boxtel. Dat is het resultaat van overleg dat gemeenten en provincie maandag voerden met staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu.
Geschreven door

Het meeste geld, 117 miljoen, is bestemd voor aanpassingen aan de spoorlijn Den Bosch-Eindhoven in Vught. Het ministerie is het eens met de keuze van de provincie om dat spoor over een lengte van twee kilometer verdiept aan te leggen.
De Vughtse wethouder Wilbert Seuren spreekt van een 'historisch besluit'. "Het is prettig dat we eindelijk alle problematiek rondom het infrastructuur in onze regio gaan oplossen", vertelt hij. "We kunnen nu een betere bereikbaarheid garanderen."
GeluidhinderDaardoor kan het andere verkeer over het spoor geleid worden en neemt de geluidhinder af. Ook de regio draagt 117 miljoen euro bij aan deze oplossing. 112 miljoen euro komt van de provincie, vijf miljoen euro van de gemeente Vught.
Vught heeft nu al veel last van de spoorlijn en dat wordt na 2020 alleen nog maar meer. Er gaan dan meer passagierstreinen rijden en ook het goederenvervoer neemt toe.
Dubbele overwegHet ministerie wil verder ook 31 miljoen euro meebetalen aan het oplossen over overwegproblemen in Boxtel, Esch en Vught. In Boxtel speelt bijvoorbeeld het probleem met de dubbele overweg bij de Tongersestraat.
Boxtel wil bij de overweg een fietstunnel aanleggen en het overige verkeer omleiden. Het Rijk wil de helft mee betalen aan deze oplossing. "Het was lastig om alle bijdrages op elkaar af te stemmen, maar we zijn verheugd dat het gelukt is", aldus provinciebestuurder Ruud van Heugten.
Nog heel veel proceduresHet zal waarschijnlijk nog tot 2016 of 2017 duren voordat in Vught met het werk begonnen kan worden. Provinciebestuurder Ruud van Heugten zei vrijdag dat er nog heel veel procedures doorlopen moeten worden voor de schop de grond in kan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.