Advocaat Jos de G. krijgt zijn zin: ‘zijn’ expert mag spermaspoor op Nicole van den Hurk onderzoeken

17 juni 2014 om 14:09
nl
Advocaat Job Knoester heeft van de rechter opnieuw zijn zin gekregen in de moordzaak rondom Nicole van den Hurk. De advocaat van verdachte Jos de G. wilde graag dat het gevonden spermaspoor op de vermoorde tiener door DNA-expert Richard Eikelenboom wordt onderzocht zou worden. Daar is de rechter mee akkoord gegaan.
Geschreven door

Dat laat de advocaat dinsdag aan Omroep Brabant weten. Knoester wilde per se geen andere deskundige, zo werd eind mei duidelijk. Volgens de advocaat zou justitie zich verzetten tegen zijn wens. "Ze zijn bang voor de conclusies van Eikelenboom", zei Knoester toen.
Knoester is advocaat van Jos de G. uit Helmond die wordt verdacht van de moord op de 15-jarige Van den Hurk bijna twintig jaar geleden. Hij spreekt al maanden van een 'aanslag op een eerlijk proces'. Hij vraagt zich af hoe zeker justitie van haar zaak is.
Binnenkort onderzoek"Het is verrassend en veelzeggend dat justitie de topdeskundige in deze zaak opeens probeert te weren", vertelde Knoester eind mei. Eikelenboom zal binnenkort beginnen met zijn onderzoek op het DNA-spoor.
Het verzoek om een second opinion op het DNA-spoor werd in april door de rechter gehonoreerd. Het DNA-spoor in de zaak van de vermoorde Eindhovense tiener Nicole van den Hurk wijst niet alleen naar de 47-jarige Helmonder, vertelde de advocaat.
Lichaam gevonden in bossenDe destijds 15-jarige Van den Hurk verdween in oktober 1995, terwijl ze van het adres van haar oma op weg was naar de supermarkt in Winkelcentrum Woensel in Eindhoven waar zij werkte. Anderhalve maand later werd haar lichaam gevonden in de bossen langs de Mierloseweg in Lierop. Ze was met geweld om het leven gebracht.
In januari werd Helmonder Jos de G. aangehouden. De 47-jarige verdachte zegt dat hij onschuldig is. De verdediging twijfelt aan de kracht van het spermaspoor, maar de aanklager noemt de DNA-sporen robuust bewijs.
De rechtszaak gaat 3 juli verder. Jos de G. blijft in voorlopige hechtenis.
Lees alles over de moord op Nicole van den Hurk op onze speciale themapagina omroepbrabant.nl/nicolevandenhurk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.