Ernie Brandts over WK-finale in 1978: 'We werden geïntimideerd en de wedstrijd leek gemanipuleerd' - Omroep Brabant

Ernie Brandts over WK-finale in 1978: 'We werden geïntimideerd en de wedstrijd leek gemanipuleerd'

17 juni 2014 om 18:04 • Aangepast 24 april 2020 om 14:10
nl
Ernie Brandts stond als 22-jarige in de WK-finale van 1978 in en tegen Argentinië. Nederland verloor die finale uiteindelijk na verlenging, maar was dicht bij de wereldtitel. Brandts herinnert het zich de wedstrijd nog als de dag van gisteren. "Er hing een intimiderende sfeer en de wedstrijd is misschien wel gemanipuleerd."
Geschreven door

Het is pas enkele maanden geleden dat de oud-voetballer de wedstrijd helemaal heeft teruggekeken. "Dan komen de herinneringen weer naar boven", vertelt hij. "Je beseft op zo'n moment niet wat je allemaal meemaakt. Het voelde voor mij meer als een soort van studiereis."
Intimidatie en manipulatieMaar die studiereis verliep toch anders dan de meeste. Brandts: "De reis van het hotel naar het stadion duurde normaal gesproken ongeveer drie kwartier, maar op de dag van de finale deden we er wel twee uur over. Op de hele route stonden aan twee kanten van de weg dikke rijen met mensen, voornamelijk Argentijnen. Ze sloegen tegen de bus en hadden brandende stukken hout in hun handen. Met gummiknuppels weerde de beveiliging ze af."
Ook was de wedstrijd volgens Brandts misschien wel gemanipuleerd. "Ik denk dan ook dat we die wedstrijd überhaupt niet hadden kunnen winnen", vertelt hij.
WK in BraziliëToch kijkt Brandts met veel plezier naar het WK in Brazilië. Dat doet het liefst in zijn eentje of met zijn gezin. Brandts. Wel kijkt hij technisch gezien anders dan de gemiddelde Nederlander. Als de bal bijvoorbeeld bij de verdediging is, kijk ik al wat de spitsen aan het doen zijn."
Brandts denkt dat Nederland zeker de halve finales gaat halen. "Maar de hitte in Brazilië is van invloed op je prestatie. Na een aantal minuten zweet je al. Daarmee zijn de spelers van Zuid-Amerikaanse landen natuurlijk in het voordeel."
Louis van Gaal goede keuzeBrandts is overigens te spreken over de keuze van Louis van Gaal als trainer voor het Nederlands elftal. "Alle spelers zijn dankzij hem fit en hij geeft het team veel zelfvertrouwen. En dat stralen ze ook uit."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.