Video

COC Tilburg geschokt door 'rare plan' GayVillage Tilburg: ‘Zo'n wijk stichten is belachelijk’

18 juni 2014 om 14:21 • Aangepast 21 november 2020 om 23:54
nl
Homobelangenorganisatie COC Tilburg en Gaycafé Lollipop hebben geschokt gereageerd op de plannen van projectontwikkelaar Blauwhoed. Dit bedrijf bekijkt mogelijkheden voor een afgeschermde wijk voor homoseksuelen in Tilburg. "Ik krijg de kriebels van dit plan. Het geeft me het gevoel van hoe de Joden werden weggezet tijdens de Tweede Wereldoorlog", vertelt kroegeigenaar René van Gorp.
Profielfoto van
Geschreven door

Op het 'volledig omheinde terrein' kunnen homo's en transgenders gegarandeerd veilig wonen, zo luidt de gedachte. Het plan is een reactie op toenemend geweld en pesterijen tegen homo's en lesbiennes.
'Verkeerd bezig'"Wij nemen afstand van dit rare plan", reageert COC-voorzitter Paul Borger verbaasd. "We zijn verkeerd bezig als homoseksuelen vanwege de veiligheid uit de samenleving moeten stappen."
Daar is Van Gorp van Lollipop het mee eens. "Je zet homoseksuelen weg alsof het daadwerkelijk andere mensen zijn. Dit mag nooit een oplossing zijn. Ik dacht aanvankelijk dat het om een stunt ging voor Roze Maandag, maar toen ik verder keek, zag ik dat het echt was. Heel bizar."

Wachten op privacy instellingen...

'Integratie, niet segregatie'Bij het COC vinden ze dat homoseksuelen zich overal veilig moeten voelen, en niet alleen in een afgeschermde wijk. "We vinden het goed als homoseksuelen om sociale redenen bij elkaar willen wonen, maar om vanwege een onveilig gevoel een dergelijke wijk te stichten is belachelijk. Wij staan voor integratie, niet voor segregatie."
De belangenorganisatie gaat zich deze week beraden op eventuele stappen. Deze week komt er meer duidelijkheid of het plan doorgang vindt, vertelt Toine Naber. "We gaan aan het eind van deze week alle reacties en resultaten evalueren", aldus de Tilburgse makelaar.

Wachten op privacy instellingen...


Liberalen: Tilburg is onveiligDe VVD Tilburg en haar onafhankelijke jongerenorganisatie JOVD Hart van Brabant uiten hun bezorgdheid over de veiligheid van de Tilburgers naar aanleiding van het initiatief GayVillage. JOVD-voorzitter Inigo Beeker: "Het is schandalig dat in Tilburg het initiatief GayVillage genomen moet worden om de veiligheid van homoseksuelen, biseksuelen en transgenders te kunnen waarborgen. Het Tilburgse gemeentebestuur moet er zorg voor dragen dat iedereen hier onbedreigd kan wonen en leven?"
VVD'er Naomi de Kort wijt het ontstaan van dergelijke initiatieven eveneens aan het gebrek van veiligheid in Tilburg. ''Het dieper onderliggende probleem is het gebrek aan veiligheid. Het nieuwe linkse college in Tilburg lijkt de veiligheid in de stad niet belangrijk te vinden, zoals blijkt uit het coalitieakkoord, terwijl nu wederom blijkt dat er op dit gebied nog veel stappen gezet moeten worden".
Noordanus moet onder toezichtGemeenteraadslid Hans Smolders heeft burgemeester en wethouders van Tilburg in een brief gevraagd afstand te nemen van het plan om bij die stad een homowijk te vestigen. Hij wil dat burgemeester Noordanus onder toezicht wordt geplaatst omdat hij de stad grote schade toebrengt. Smolders wijst niet alleen op dit plan maar ook op het feit dat Noordanus het dragen van jacks van motorclubs verbood en zijn rol bij woningcorporatie Vestia.
D66-jongeren: schande!Het nieuwe plan om een aparte wijk voor homo's, biseksuelen en transgenders te creëren, is een schande voor de integratie van minderheden, vinden de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie gelieerd aan D66. Door homo's in aparte wijken te plaatsen wordt de kloof tussen meerderheid en minderheid veel groter dan deze nu al is.
"Het idee is absurd om een hele duidelijke reden: de integratie van deze minderheid wordt fors belemmerd wanneer men homo's, biseksuelen en transgenders wegstopt in een hoekje van de stad. Dit heeft twee redenen. Allereerst verdwijnt deze groep mensen gedeeltelijk uit het dagelijkse straatbeeld en worden zij iets 'bijzonders'. Dat kan nadelig uitpakken voor een subgroep die al jaren tracht deel te nemen aan de hoofdcultuur. Ten tweede worden zij 'speciaal' behandeld. De kloof die bestaat tussen homo- en heteroseksuelen wordt dan nog groter," aldus Hannah Bolder, voorzitter van de Jonge Democraten in Brabant.
Embrace Pink: naíef ideeEen aparte wijk voor homo-, bi- en transseksuelen in Tilburg is een stap in de verkeerde richting. Dat stelt Giovanni Tamo, directeur van de in dezelfde stad gevestigde homobelangenorganisatie Embrace Pink.
"Zo'n wijk werkt segregatie in de hand, terwijl wij juist staan voor integratie". Tamo vervolgt: "Projectontwikkelaar Blauwbloed stelt dat deze doelgroep zo gegarandeerd veilig kan wonen. Een naïef idee. Zelfs met een metershoge muur er omheen garandeer je dit niet. Maar belangrijker is dat je dit niet moet willen. Dergelijke woonwensen bereiken ons nagenoeg nooit, terwijl wij toch echt dichtbij onze grote achterban staan. Het antwoord op toenemende onveiligheid moet komen door samenwerking tussen organisaties als de onze, gemeenten, politie en dergelijke en hier wordt reeds vol op ingezet".
MuurDe Jonge Socialisten Brabant zagen vanochtend tot hun verbazing dat projectontwikkelaar Blauwhoed plannen had bekend gemaakt over de zogeheten GayVillage. "We staan als JS voor een samenleving waarin iedereen mee doet. Een samenleving waarin mensen samen proberen het beste uit deze wereld te halen. Een wijk met een bepaalde bevolkingsgroep met een muur er om heen draagt niet bij aan deze samenleving. Je gaat in Nederland op deze manier meerdere samenlevingen krijgen die naast elkaar bestaan. De homoseksuele groep en de heteroseksuelen groep zullen minder contact hebben met elkaar dan nu het geval is dit zal leiden tot minder tolerantie. Mensen zijn eerder geneigd anderen te tolereren wanneer ze de ander kennen", aldus de Jonge Socialisten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.