Transportbedrijven zijn waakzaam maar blijven kwetsbaar - Omroep Brabant

Transportbedrijven zijn waakzaam maar blijven kwetsbaar

18 juni 2014 om 16:27 • Aangepast 24 april 2020 om 14:12
nl
Brabantse transportbedrijven vinden het waardevol dat Transport en Logistiek Nederland adviseert alert te zijn op verdachte ladingen. Maar tegelijkertijd zeggen ze dat ze kwetsbaar zijn en blijven.
Geschreven door

De transportbedrijven in Brabant zijn over het algemeen op hun hoede. Zo worden vooral nieuwe klanten vaak gescreend en wordt een bedrijf nagetrokken bij de Kamer van Koophandel. Ook wordt er, zoals veel ondernemers doen, gekeken naar de kredietwaardigheid.
Dinsdag adviseerde Transport en Logistiek Nederland goed op te letten bij ladingen van nieuwe klanten. Dit advies kwam nadat er bij een transportbedrijf in Tilburg een grote partij hasj werd aangetroffen met een straatwaarde van twaalf miljoen euro. Het bedrijf Barsan had de verdachte lading zelf gemeld.
Klant geweigerdDe grote transportbedrijven zeggen ook aan de bel te trekken als ze de lading niet vertrouwen. Er zijn ook bedrijven zoals Transportbedrijf Kennis, bij grensovergang Hazeldonk bij Breda, die klanten weigeren als ze de zaak niet vertrouwen. De meesten, zoals Schenker in Tilburg, laten weten dat er douaneprocedures zijn bij transporten buiten de EU.
Maar veel bedrijven melden ook dat er onbekende klanten spullen willen aanbieden die binnen 24 uur moeten worden afgeleverd in buurlanden. "Dat is net een soort taxirit. Je gaat als taxichauffeur ook je klant niet meteen helemaal onderzoeken", zo zegt een  transporteur in Tilburg.
"Daar zit een gevaar in, dus is het nooit te voorkomen dat er iets raars tussen de lading zit", zo benadrukt de ondernemer.
GevoeligDe zaak ligt in de transportwereld gevoelig omdat vervoerders niet zelf in de spullen van de klant mogen kijken. Maar gelukkig is er ook nog de chauffeur die kan bellen, als hij er niet gerust op is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.