Eis: 300.000 euro boete voor Afval Terminal Moerdijk (ATM) voor illegale opslag gevaarlijke stoffen

18 juni 2014 om 17:26
nl
Justitie heeft woensdag driehonderdduizend euro boete geëist tegen Afval Terminal Moerdijk (ATM). Het bedrijf zou gevaarlijke stoffen illegaal hebben opgeslagen buiten het terrein. Tegen de directeur van ATM eiste de officier van justitie een werkstraf van tweehonderd uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.
Geschreven door

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt het bedrijf en de directeur dat zij begin 2010 bijna 4,5 miljoen liter gevaarlijke afvalstoffen aan boord van twee binnenvaartschepen hebben geladen. Deze schepen dienden als tijdelijke opslag voor een mengsel van slib, olie en water. ATM deed dit omdat er op het terrein geen plek meer was.
Valse documentenDe schepen lagen vervolgens enkele weken aan kades in de omgeving van Rotterdam. Volgens het OM 'met alle risico's van dien'. Uit onderzoek blijkt dat ATM de illegale opslag buiten het eigen terrein probeerde te verhullen met valse documenten. Het bedrijf deed alsof de stoffen zouden worden getransporteerd naar een bedrijf in Farmsum.
De officier van justitie laakte de houding van het bedrijf dat werkt met gevaarlijke stoffen. "Men kent de gevaren en risico's als geen ander en zou beter moeten weten. Het handelen van ATM is ten koste gegaan van de veiligheid van werknemers en mens en milieu in de omgeving van het bedrijf", benadrukte de officier tijdens de zitting.  
'Directeur regelde illegale opslag'Volgens de officier blijkt uit onderzoek dat de directeur leiding heeft gegeven aan de opslag buiten ATM en de valsheid in geschrifte. De voorwaardelijke gevangenisstraf ziet de officier dan ook als stok achter de deur om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt.
In 2007 werd ATM veroordeeld tot een boete van 160.000 euro, omdat het bedrijf eind jaren negentig verontreinigd afvalwater had geloosd waarin kankerverwekkende stoffen zaten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.