Video

Provincie wil weten wat er in diepe plassen leeft

18 juni 2014 om 20:47 • Aangepast 24 april 2020 om 14:13
nl
Hoe ziet de wereld er veertig meter onder de waterspiegel van een Brabantse plas uit? Dat wil de provincie weten. Daarom is het Nederlands Instituut voor Ecologisch Onderzoek woensdag begonnen met een onderzoek naar het leven in diepe plassen.
Geschreven door

Provinciebestuurder Johan van den Hout was zelfs zo nieuwsgierig naar het leven onder water dat hij woensdag in Berkel-Enschot zelf een duikpak aantrok en onder de waterspiegel verdween. Maar hij kwam ook weer naar boven. Om te vertellen waar het onderzoek voor bedoeld is. "We willen weten wat we met die plassen kunnen, welke bijvoorbeeld goed zijn voor recreatie en welke we meer een natuurbestemming moeten geven."
Veertig meter diepVan nature komen diepe plassen niet voor in Brabant. Het gaat om plassen die ontstaan zijn door zandwinning. Daarvan zijn er ongeveer 140 in Brabant. Soms zijn ze wel veertig meter diep. Het Nederlands Instituut voor Ecologisch Onderzoek gaat nu in opdracht van de provincie vijftig van die plassen onderzoeken.
Woensdag was het startschot van dit onderzoek in recreatieplas De Rauwbraken in Berkel-Enschot.
Vergaarbak van afval Die plas is een meter of zestien diep, weet Laura Seelen. "Op die diepte kom je niet zoveel leven meer tegen. Het is vaak een vergaarbak van afval, ook afval van mensen. Je vindt nog weleens een vouwstoeltje of een buitenboordmotor." Het is er vooral heel koud, want de koude waterlagen in diepe plassen mengen niet met het water aan de oppervlakte dat veel warmer wordt. "Het water is daar soms maar vier graden," vertelt Laura.
Het onderzoek naar de diepe plassen in Brabant duurt vier jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.