PSV'er Memphis Depay leidt Oranje naar zege op Australië

18 juni 2014 om 21:53 • Aangepast 24 april 2020 om 14:13
Dankzij een zwaarbevochten zege op Australië staat het Nederlands elftal op de drempel van de achtste finale van het WK voetbal. Oranje won woensdag met 3-2, dankzij de derde treffer op het toernooi van Arjen Robben en Robin van Persie. PSV'er Memphis Depay bekroonde een geweldige invalbeurt met een assist en het winnende doelpunt.

Louis van Gaal wilde de flow in het elftal houden, vertelde hij vlak voor de aftrap. Daarom koos de bondscoach voor de basisformatie die vrijdag de basis legde voor de ruime zege op Spanje (5-1). Vanuit de dug-out zag hij echter dat zijn ploeg er maar niet in slaagde het gewenste ritme te vinden.    Oranje had het lastig met het fysieke spel van Australië. De ploeg slaagde er nauwelijks in de gevreesde spitsen Robben en Van Persie te bereiken. Na twintig minuten besloot Robben zelf eens op avontuur te gaan. Hij pikte de bal op rond de middenlijn, schakelde een paar versnellingen hoger en liet doelman Mathew Ryan met een bekeken schot kansloos (1-0).    Oranje ontsnaptDe treffer van Robben op het WK bracht echter niet de gewenste rust in het spel van Nederland. Sterker nog, binnen een minuut kwam Australië op gelijke hoogte. Tim Cahill nam een bal met zijn linkervoet in een keer uit de lucht en volleerde prachtig raak (1-1). Na de gelijkmaker ontsnapte Oranje toen Mark Bresciano en even later Mile Jedinak alleen voor doelman Jasper Cillessen mochten aanleggen.    Van Gaal koos voor een andere tactiek nadat Cahill vlak voor rust Bruno Martins Indi uit de wedstrijd trapte. De bondscoach bracht met Memphis Depay een extra aanvaller in de ploeg.
Bal op handToch kwam Nederland in het vertrouwde systeem met vleugelspitsen snel op achterstand. Daryl Janmaat kreeg de bal van dichtbij op zijn hand geschoten en de Algerijnse scheidsrechter Djamel Haimoudi wees naar de strafschopstip.Jedinak liet keeper Cillessen kansloos vanaf elf meter.    Nog geen vier minuten voor de tweede Australische treffer incasseerde Van Persie zijn tweede gele kaart van het toernooi, wat hem de derde groepswedstrijd tegen Chili kost. Misschien daarom legde de aanvoerder wel zo veel gif toen hij na 58 minuten op aangeven van Depay kon uithalen. Snoeihard eindigde het schot in het net (2-2). Tien minuten na de gelijkmaker gaf Depay met een doeltreffend afstandsschot zijn invalbeurt een gouden randje (3-2).