Peter Span 'verdedigt' zijn beleid bij Woningstichting Geertruidenberg

19 juni 2014 om 10:14 • Aangepast 24 april 2020 om 14:13
nl
Het verhoor van oud-directeur Peter Span van Woningstichting Geertruidenberg (WSG) moet donderdag in Den Haag meer inzicht geven in de fatale koers die de corporatie heeft gevaren. De oud-directeur wordt verhoord door de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties.
Geschreven door

Onder Span belandde WSG voor 118 miljoen euro aan het infuus van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV).
'WSG slachtoffer economische crisis'Tot zijn gedwongen vertrek in 2011 was Span in veel kringen een bejubeld man. De charmante en ambitieuze corporatiedirecteur kreeg projecten van de grond waar anderen slechts van konden dromen. En niet alleen in Geertruidenberg, waar de indrukwekkende nieuwbouw van Dongeburgh verrees, maar ook elders in het land. Dat veel woningen op financieel drijfzand werden gebouwd, bleef lang onopgemerkt. Al waren er al vroeg mensen die in de wandelgangen, en vaak onder vier ogen, kritische kanttekeningen plaatsten bij het risicovolle beleid van Span.
De ontslagen directeur zal het woord 'risicovol' zelf niet snel in de mond nemen. Tegenover BN DeStem verklaarde hij vorig jaar dat WSG het slachtoffer werd van de economische crisis. Die heeft het vastgoed in waarde doen dalen, waardoor de corporatie in financiële problemen is gekomen.
'Roekeloos beleid'WSG op haar beurt verwijt Span roekeloos beleid en beticht hem van onregelmatigheden. Hij zou diverse marktpartijen hebben bevoordeeld door WSG te laten opdraaien voor de overdrachtsbelasting. Vastgoed ging volgens WSG-bestuur in korte tijd over naar nieuwe eigenaren, waarbij de waarde opvallend hard steeg. Daarnaast zou Span familieleden hebben laten profiteren van zijn positie bij WSG.
De corporatie deed aangifte tegen Span, maar na twee jaar vooronderzoek zag justitie in de aantijgingen geen 'aanknopingspunten' om tot vervolging over te gaan. Via een civiele procedure bij de Bredase rechtbank probeerde WSG de veronderstelde schade van ruim negen miljoen euro bij Span te verhalen, maar ook dit was tevergeefs. De rechter oordeelde dat WSG bij het ontslag van Span met hem had afgesproken dat er geen schadeclaims zouden volgen. Als klap op de vuurpijl wees de rechter aan Span 287.000 euro toe aan achterstallig loon, vakantiegeld en pensioengeld. Al eiste Span 6,5 ton ontslagvergoeding en een vergoeding van 1,7 miljoen voor geleden pensioenschade.
Bestuur WSG faaldeDe rechtszaak maakt pijnlijk duidelijk hoe het bestuur van WSG op verschillende momenten heeft gefaald. Zowel het toezicht tijdens de periode Span als de afwikkeling van zijn ontslag bij de corporatie was krakkemikkig. Een 'handige jongen' als Peter Span spint daar garen bij. Het bestuur gaf hem immers jarenlang groen licht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.