Sporen van bewoning uit IJzertijd gevonden bij hockeyclub Zwart-Wit in Breda

19 juni 2014 om 18:08 • Aangepast 24 april 2020 om 14:15
nl
In Breda-Zuid zijn sporen van bewoning uit de IJzertijd ontdekt. Het gaat om minimaal één boerderij uit de zogeheten Midden IJzertijd (vijfde-derde eeuw voor Christus). "Het is voor het eerst dat bij onderzoek aan de zuidkant van Breda woonplaatsen uit de IJzertijd tevoorschijn zijn gekomen", meldt de gemeente Breda.
Geschreven door

Volgens een woordvoerster zijn er in de jaren negentig al eens sporen van bewoning uit de IJzertijd gevonden in de buurt van het huidige NAC-stadion. Hier lagen ook voorwerpen uit die periode.
KunstgrasveldDe vondst in Breda-Zuid werd kort geleden gedaan bij het terrein van hockeyclub Zwart-Wit. Daar wordt een kunstgrasveld aangelegd. Ongeveer een halve meter onder het oppervlak werden paalsporen gevonden van een boerderij, twee graanschuurtjes, waterkuilen, een haardkuil en ploegsporen. Die zijn goed bewaard gebleven omdat er een plaggenlaag op lag. De boerderij ligt vlakbij de Mark waar akkers konden worden aangelegd.
Sporen onderzochtEr zijn in deze buurt wel eens vaker sporen gevonden uit de IJzertijd, maar het ging toen niet om sporen van bewoning.  
Archeologen van de gemeente Breda hebben de sporen onderzocht en gedocumenteerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.