Eis familiedrama Reek: zeven jaar celstraf en tbs

20 juni 2014 om 18:08 • Aangepast 21 november 2020 om 23:52
nl
Justitie heeft zeven jaar gevangenis met aftrek van voorarrest plus tbs met dwangverpleging geëist tegen een 42-jarige man uit Reek. Hij wordt er van verdacht dat hij op 28 april zijn vrouw Patricia Veldhoen doodstak en zijn zoontje Harm zwaar verwondde.
Profielfoto van
Geschreven door

Volgens de Officier van Justitie was er geen sprake van voorbedachte rade. V. wordt doodslag en poging tot doodslag verweten. Volgens het OM was V. sterk verminderd toerekeningsvatbaar, maar was hij door het gebruik van alcohol en medicijnen wel verantwoordelijk voor wat hij deed.
Deskundigen kwamen tot de conclusie dat verdachte als sterk verminderd toerekeningsvatbaar moet worden beschouwd. De verdachte leed al jaren aan depressies en gebruikte medicijnen, maar experimenteerde met de medicatie.
Grote kans recidivegevaarNaar alle waarschijnlijkheid was er sprake van een delirium, onder andere ontstaan door ziekelijke stoornissen, afbouw van antidepressiva en afwijkende inname van bepaalde medicijnen. Het OM acht de kans de groot dat de man weer in de fout gaat.
Op zondagavond 28 april ontstond ruzie in het huis van de verdachte en zijn vrouw Patricia. Zij werd meerdere malen in haar nek gestoken en rende na de steekpartij haar huis aan het Kerkpad uit om hulp te zoeken bij haar buren. Daar stierf ze korte tijd later.

Wachten op privacy instellingen...

Verbrijzelde schedelZoon Harm werd zwaargewond op de keukentafel van het ouderlijk huis gevonden. Hij had een verbrijzelde schedel en hersenletsel. De vader wordt verdacht van het tegen de schuifpui duwen van zijn zoontje. Ook zou hij meerdere keren met een bestekbak tegen het hoofd van zijn zoontje hebben geslagen.
Dochter Pien (10) was tijdens de steekpartij aan het slapen. Beide kinderen overleefden het familiedrama. Voor Harm is de kans op blijvende gezondheidsschade 'zeer aanwezig', zegt de rechter. Hij revalideert nog steeds.
Emoties lopen hoog opDe rechtszaak tegen een 42-jarige man uit Reek die zijn vrouw dood stak en zijn zoon zwaar verwondde verloopt bij vlagen zeer emotioneel. Verklaringen van getuigen-deskundigen over de geestelijke gesteldheid van de man en van familieleden van de vrouw leidden regelmatig tot tranen.
De rechtbank besloot vrijdagmiddag zelfs even de zaak te schorsen om de iedereen de kans te geven emoties tot bedaren te brengen. Namens zoon Harm las de advocaat van de familie een brief voor.
'Bijna dood'Harm vertelt dat het eng was 'omdat hij bijna dood was'. Hij was verdrietig omdat hij niet naar begrafenis van zijn moeder kon. Zijn vader begon te huilen toen de advocaat namens Harm zei dat hij zijn vader en moeder miste en wilde dat alles weer als vroeger was.
De zus van Patricia zei dat V. uit zijn slachtofferrol moet stappen. "Hij heeft de toekomst van Harm letterlijk uit zijn hersens geslagen", aldus de zus.
Verdachte aan het woordDe vader nam zelf het woord tijdens de zitting. Hij gaf aan dat hij zondagochtend met een kater wakker werd omdat hij de avond ervoor 25 glazen bier had gedronken op het dorpsfeest. Ook die zaterdag voelde hij zich naar eigen zeggen 'niet lekker'. Hij dacht dat hij in Frankrijk was en 's avonds hoorde hij stemmen.
Ook zondag, toen hij onder de douche stond, hoorde de verdachte stemmen. Daar zag hij een beeld van zijn vader bij. Wat er vervolgens in het huis is gebeurd, zegt de vader niet meer te weten.
De politie trekt dat in twijfel. Wel zegt de vader zich te herinneren dat hij zijn zoon Harm water gaf en op de tafel legde. Hij probeerde het bloed op te ruimen met een handdoek en vroeg een buurman 112 te bellen.

Wachten op privacy instellingen...

MedicijngebruikTijdens de rechtszaak vrijdag werd ook meer duidelijk over het medicijngebruik van de verdachte. De vader gebruikte antidepressiva, maar minderde zelf de inname. "Ik werd er lusteloos van, het hielp niet, daar word je toch strontziek van", zei hij vrijdag.
De huisarts van de verdachte had al gewaarschuwd over het minderen van medicijnen. Ook een getuige-deskundige vindt het besluit om zelf medicatie af te bouwen onverstandig. Hij vermoedt dat het mede heeft geleid tot het familiedrama.

Wachten op privacy instellingen...

Wandelende tijdbomVolgens de deskundigen heeft V. altijd alle adviezen van deskundigen in de wind geslagen. Hij heeft altijd de confrontatie met zijn behandelaars gezocht. De deskundigen noemden de verdachte een wandelende tijdbom, die te weinig besef heeft van zijn geestelijke toestand.
Ze noemden het een wonder dat er niet eerder iets vreselijks is gebeurd. Toen hij op de bewuste avond in een delirium was, had iedereen zijn slachtoffer kunnen worden.
Huwelijk was vluchtheuvelUit het requisitoir van de officier van justitie kwam een beeld van het huwelijk tussen V. en Patricia. De vrouw beschermde haar man op allerlei manieren. Het huwelijk was voor hem een soort vluchtheuvel. Zij vertelde hem wanneer hij moest gaan rusten en wanneer hij naar de psychiater moest.
De advocaat van de verdachte zei dat de man juist een liefhebbende vader was. Hij was dol op zijn kinderen. Volgens de advocaat lachte zijn vrouw alle problemen weg. Het gezin moest omgaan met zijn depressies, hield naar buiten toe schone schijn op "maar doen we dat niet allemaal"? vroeg de advocaat. Hij vroeg vrijspraak voor doodslag omdat V. niet met voorbedachte rade te werk ging.
De rechtbank is ook gevraagd de verdachte te veroordelen tot het betalen van een schadevergoeding van €25.000,00 aan zijn zoon en €25.000,00 aan zijn dochter.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.