Video

Politie in Baarle-Nassau regelmatig te laat

19 juni 2014 om 21:47
nl
De politie komt in meer dan de helft van de gevallen niet op tijd bij een incident in Baarle-Nassau. Dat blijkt uit cijfers van de politie, die donderdag openbaar werden gemaakt op verzoek van NU.nl en RTL Nieuws.
Geschreven door

NU.nl en RTL Nieuws vroegen via een zogeheten wob-verzoek op hoe snel de politie ergens ter plaatse komt. Hieruit blijkt onder meer dat in diverse Brabantse gemeenten de politie de norm van een kwartier zelden haalt. Die norm stelde de politie met de komst van één politiekorps landelijk in.
De norm van een kwartier heeft betrekking op een zogeheten reactietijd. Dat is de tijd die zit tussen het moment dat de politie de melding krijgt en ter plaatse is.
Baarle-Nassau niet al te bestUit de opgevraagde cijfers (XLS, 76kB) blijkt dat de politie in Baarle-Nassau de norm in de meeste gevallen niet haalt. Slechts in 41 procent van de gevallen zijn politie-eenheden daar binnen een kwartier ter plekke. Andere Brabantse gemeenten waar het niet al te best is gesteld, zijn Reusel-De Mierden (54 procent) en Aalburg (55,6 procent).
Daarentegen is de politie in andere Brabantse gemeenten regelmatig stipt op tijd, zoals in Tilburg (94,3 procent) en Etten-Leur (96,3 procent). Goirle spant de kroon. Daar is 96,5 procent van alle politie-eenheden op tijd.
'Lastig te bereiken'Hoewel de politie niet zegt waardoor de tijden in Brabant zo van elkaar verschillen, laat ze in een verklaring weten dat de streeftijd een landelijk gemiddelde is. In landelijke gebieden is het lastiger om snel ter plaatse te zijn dan in stedelijke gebieden, zo wordt benadrukt. Er zijn in stedelijke gebieden bijvoorbeeld meer wegen.
Over het algemeen scoren de Brabantse politieregio's minder goed dan andere, zoals Flevoland-Utrecht en Haaglanden. In West-Brabant is de politie in 82,1 procent van de gevallen op tijd. In Oost-Brabant is dit in 83,9 procent van de gevallen, zo blijkt uit de informatie waarover NU.nl beschikt.
Overigens is de politie het minst op tijd in Noord-Nederland. Daar is in 78,4 procent van de gevallen de politie op tijd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.