Stichting Roze Maandag biedt excuses aan voor GayVillage-hoax Tilburg

19 juni 2014 om 23:17 • Aangepast 24 april 2020 om 14:16
nl
Stichting Roze Maandag betreurt het dat burgemeester Peter Noordanus en de gemeente Tilburg ernstig in verlegenheid zijn gebracht door het verzonnen verhaal over GayVillage.
Geschreven door

In een verklaring donderdagavond neemt Stichting Roze Maandag de verantwoordelijkheid op zich na de ophef die ontstond door GayVillage, een afgeschermde wijk bij Tilburg exclusief voor homoseksuelen, biseksuelen en transgenders.
De wijk bleek een grap, een zogenoemde hoax. Op die manier wilde de stichting het belang van homo-emancipatie en een 'inclusieve samenleving' onder de aandacht brengen. "Dat het campagne-idee van Roze Maandag zoveel reuring teweeg zou brengen, heeft de stichting nooit voorzien, laat staan gehoopt", schrijft ze.
Media boos op medewerking burgemeesterBurgemeester Noordanus figureerde prominent op de website van de fictieve makelaar en projectontwikkelaar, waarop GayVillage werd aangeprezen. Omdat de actie later een grap bleek, vinden diverse media als de NOS en Omroep Brabant dat het vertrouwen in de burgervader een deuk heeft opgelopen.
"U heeft willens en wetens meegewerkt aan een actie waarvan u wist dat deze niet op waarheid berustte", zo schreef hoofdredacteur Henk Lemckert van Omroep Brabant (PDF, 41kB). De burgemeester noemde zijn rol later 'vervelend'.
"Wij betreuren het dat de rol die de gemeente Tilburg in het geheel speelde door diverse media van meer dan te verwaarlozen bijzaak, een hoofdzaak lijkt te zijn geworden. De gemeente Tilburg en burgemeester Noordanus zijn volledig buiten de inhoudelijke voorbereiding gehouden. Uiteindelijk zijn de gemeente en de burgemeester ernstig in verlegenheid gebracht. Dit spijt ons zeer", schrijft Stichting Roze Maandag tot slot.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.