Luchtmacht tekent contracten fabrikanten op vliegbasis Gilze-Rijen, meer werk voor regio Woensdrecht

20 juni 2014 om 00:31 • Aangepast 24 april 2020 om 14:16
nl
De Koninklijke Luchtmacht tekent zaterdag vier samenwerkingscontracten met Nederlandse en buitenlandse vliegtuig- en helikopterfabrikanten op vliegbasis Gilze-Rijen. Met het contract gaat de luchtmacht onder andere een langdurige samenwerking aan met de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing. Dit maakte de Koninklijke Luchtmacht donderdagavond bekend.
Geschreven door

Met het contract met Boeing wil de luchtmacht de operationele inzetbaarheid van de Apache- en Chinook-helikopters op het vliegveld vergroten en daarnaast de kosten voor het onderhoud verlagen.
In het contract staat onder meer dat de luchtmacht en Boeing exclusieve samenwerkingsverbanden met Nederlandse leveranciers aangaan. Die leveranciers helpen bij het onderhoud, de reparatie en de revisie van de militaire helikopters. Dit levert met name werk op voor de regio Woensdrecht, zegt Defensie.
Ook contact met FokkerHet tweede samenwerkingscontract heeft betrekking op Boeing en Fokker, wat eveneens de samenwerking op het gebied van onderhoud en reparatie moet vergroten. Boeing wil met het contract de levertijden voor helikopteronderdelen op vliegbasis Gilze-Rijen aanzienlijk verkorten.
Het is niet vreemd dat Boeing juist in Gilze-Rijen de toevoerlijnen wil verkorten. Eerder startte de Amerikaanse fabrikant al met onderhoudsopleidingen voor de Chinook-helikopter, die ook op vliegbasis Gilze-Rijen staat. Deze opleidingen zijn in eerste instantie bedoeld voor personeel van de Koninklijke Luchtmacht.
Andere fabrikantenVerder tekent de luchtmacht een zogeheten intentieverklaring met vliegtuigmotorenfabrikant Pratt& Whitney. Hierin staat de ambitie om het motoronderhoud van de F-35 in Woensdrecht plaats te laten vinden. Een belangrijke stap in de regio West-Brabant, meent Defensie.
Tot slot tekent de luchtmacht zaterdag ook een intentievervlaring met Honeywell, dat wapensystemen levert. De verklaring houdt een eerste gezamenlijke samenwerking in.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.