‘Mistkanon had slachtoffers bij overval op juwelier Goldies kunnen voorkomen'

20 juni 2014 om 10:38 • Aangepast 24 april 2020 om 14:16
nl
Een mistkanon is een goed middel om overvallen te voorkomen of snel af te breken. Dat vindt het internationaal opererende adviesbureau Crime Control in Breda. Volgens de onderneming hadden de twee overvallers die juwelier Goldies in Deurne eerder dit jaar overvielen nog kunnen leven als er een mistkanon in de winkel was geïnstalleerd.
Geschreven door

Crime Control in Breda werkt voor grote verzekeringsmaatschappijen in de juweliersbranche en stelt dit in reactie op de slachtoffers die de afgelopen tijd in Nederland zijn gevallen bij overvallen. 
Het apparaat vult binnen enkele seconden een winkel met zeer dichte mist. Die zorgt er voor dat een overvaller de winkelier, klanten, de kassa en de buit niet meer kan zien, zijn poging moet staken en naar buiten wordt gedreven.
Overval op juwelier GoldiesIn Nederland wordt bij overvallen het zogenoemde RAAK-principe geadviseerd, een systeem waar Crime Control grotendeels achter staat. RAAK staat voor: Rustig blijven, Accepteer de situatie, Afgeven en Kijken voor een goed signalement.
Na de overval op juwelier Goldies in Deurne, waarbij twee overvallers om het leven kwamen, staat die methode steeds vaker ter discussie. Er zijn juweliers die zich (willen gaan) bewapenen, omdat er geen alternatieven zouden zijn. Volgens Crime Control is dat er dus wel: mist.
'Mist is levensgevaarlijk'Detailhandel Nederland vindt mist bij overvallen 'levensgevaarlijk'. "De mist kan blinde paniek veroorzaken", motiveert Jelger Zee, secretaris winkelcriminaliteit. "Een overvaller zal onvoorspelbaar reageren. Hij kan gaan schieten of steken.''
Crime Control meent dat dit een ongenuanceerde visie is. "Alle ervaringen laten zien dat de vluchtreactie sterker is dan welke andere menselijke reflex. Zelf hebben we dit in allerlei situaties uitgeprobeerd. De overvaller breekt zijn actie wel degelijk af en vlucht. Hij heeft daarbij geen reactie tegenover het slachtoffer.''
Onderzoek van de fabrikant van de zogenoemde mistgenerator, Bandit, bevestigt dit. Mist heeft zover bekend geen slachtoffers geëist. In 45 op de 75 gevallen (zestig procent) volstond het activeren van mist. In twaalf andere gevallen vluchtten de daders binnen een halve minuut.
'Overvallers hadden nog kunnen leven'    Ondanks die resultaten wordt de mist door de meeste verzekeraars geweerd. Onbegrijpelijk vindt niet alleen Nadim Masri van Bandit, maar ook verschillende veiligheidsdeskundigen en een verzekeraar.
Mist is juist goed, vindt Piet Hein Driessen van Driessen Assuradeuren. Hij verzekert een deel van de juweliers in Nederland. "De praktijk heeft aangetoond dat dit werkt. Ik denk dat de juwelier in de Beeklaan in Den Haag nog had geleefd als hij een mistgenerator had gehad. Dat geldt ook voor de twee overvallers op de juwelier in Deurne.''
Alles over de fatale schietpartij bij juwelier Goldies in Deurne lees je op omroepbrabant.nl/goldies.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.