Hoe is het om zestien broers en zussen te hebben? XXL in Den Bosch geeft het antwoord!

20 juni 2014 om 13:32 • Aangepast 24 april 2020 om 14:17
nl
XXL, Extra, extra large. De nieuwe tentoonstelling in het Noordbrabants Museum gaat over grote gezinnen. Ouders die tien tot soms wel zeventien kinderen hadden. Het was Brabants, het was katholiek en het is iets van vroeger. Nou ja, dat zijn dus de drie ideeën die XXL enigszins wil relativeren.
Geschreven door

Kees en Adrie Bakx uit Bergen op Zoom passen nog goed in bovenstaand rijtje vooroordelen. Het zijn er twee uit een rij van zeventien. Hun moeder was streng katholiek en wilde haar zieleheil niet op het spel zetten door het gebruik van anticonceptie. Ze woonden allemaal samen in een klein huisje met één kraan (voor koud water) in de gang.
Derde wereldAdrie heeft er geen slechte herinneringen aan maar terugkijkend is hij kritisch. "Je vraagt je wel af hoe het allemaal kon. Zeker als je kijkt naar de hygiëne, al die kinderen samen op één kleine zolder. Het zijn taferelen die je nu alleen nog terugziet in de derde wereld."
Ad van Pinxteren van het Noordbrabants Museum werkt al twee jaar aan de tentoonstelling die ook over zijn eigen geschiedenis gaat. Ad is er een uit een gezin met tien kinderen.
RolluiktafelVeel Brabanders reageerden op een oproep van het museum om spullen ter beschikking te stellen. Pontificaal in het midden van het museum staat een bijzondere tafel van een Tilburgse familie die met een soort rolluikmechaniek aan twee kanten verlengd kon worden zodat er achttien mensen aan konden zitten. Dan moest je natuurlijk wel een grote kamer hebben. In veel andere grote gezinnen werd in ploegen gegeten.
XXL is een tentoonstelling in een rij waarmee het museum een grote groep mensen wil bereiken, zoals dat eerder lukte met exposities over de jaren vijftig en zestig. Tentoonstellingen waarin mensen hun eigen verleden herkennen. Voorwerpen die zij thuis hadden staan, zijn opeens veranderd in museumstukken die verhalen en herinneringen opwekken.
Ze zijn  er nog steeds Er zijn nog steeds grote gezinnen. In een van de zalen hangt een mooie serie foto's die Annie van Gemert onlangs maakte; over de grote gezinnen van nu. Ook was het grote gezin niet alleen katholiek, zegt Ad van Pinxteren. Ook bij een aantal protestantse kerkgenootschappen druiste anticonceptie in tegen de leer.
En tenslotte... waren grote gezinnen Brabants? Ja, maar niet alléén Brabants. De enorme fotomuur op de tentoonstelling kon Ad van Pinxteren mede opbouwen met heel veel foto's van buiten deze provincie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.