Geen stemmen geronseld voor gemeenteraadsverkiezingen in Heusden

20 juni 2014 om 13:50
nl
In Heusden zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart geen stemmen geronseld. Dit blijkt volgens justitie uit onderzoek door de politie.
Geschreven door

De politie startte het onderzoek nadat burgemeester Jan Hamming op 13 maart aangifte deed van verkiezingsfraude en het ronselen van stemmen. Meerdere inwoners van Heusden hadden hem hierover getipt.
Drie kandidaat-raadsleden van twee politieke partijen in Heusden zouden zich hier schuldig aan hebben gemaakt. Burgemeester Hamming reageert vrijdag opgelucht op de uitkomst van het onderzoek dat er geen bewijs is gevonden voor het ronselen van stemmen.
'Van horen zeggen'Een groot deel van de informatie waarop de verdenkingen waren gebaseerd, kwam volgens justitie 'van horen zeggen'. Vrijdag maakte justitie bekend dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat er op grote schaal volmachten zijn geronseld. Het onderzoek is beëindigd.
Bij het ronselen van stemmen proberen mensen kiezers ervan te overtuigen hun stembiljet af te geven, zodat zij de stem in hun plaats kunnen uitbrengen.
'Geen spijt van aangifte'Burgemeester Hamming zegt geen spijt te hebben dat hij aangifte deed. "Gemeenteraadsverkiezingen maken een essentieel onderdeel uit van het democratisch proces in ons land. Als burgemeester heb ik de plicht er op toe te zien dat de verkiezingen eerlijk verlopen", licht hij toe. Door de signalen die hij ontving, kon hij hiervoor zijn hand 'niet meer in het vuur steken'.
De kiezers in Heusden leken hard in hun oordeel. Heusden ÉÉN kreeg namelijk vier zetels minder dan in 2010. Van de zeven zetels bleven er maar drie over. Vraag blijft of de terugval alleen te maken heeft met deze ‘ronselgeruchten’. De tweede partij die in de wandelgangen werd genoemd, Heusden Transparant, nam voor het eerst deel aan de verkiezingen. Die partij sleepte drie zetels in de wacht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.