Opnieuw protestacties medewerkers bij Philip Morris op komst - Omroep Brabant

Opnieuw protestacties medewerkers bij Philip Morris op komst

20 juni 2014 om 18:24 • Aangepast 24 april 2020 om 14:18
nl
Bij sigarettenfabrikant Philip Morris in Bergen op Zoom dreigen opnieuw protestacties, nu door het indirect personeel. Ruim 180 schoonmakers, beveiligers en cateringmedewerkers van Facilicom verliezen door de productiestop hun baan in de Scheldestad.
Geschreven door

Ze verwierpen donderdag het sociaal plan dat Facilicom hen biedt en zijn bereid om in actie te komen. Vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen zijn die acties nu aan het voorbereiden.
Lege handen"De Facilicom-medewerkers voelen zich met een fooi aan de kant gezet", zegt Leen van der List vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten. "Jarenlang, sommigen wel 30 jaar, hebben ze zich ingezet bij Philip Morris en hebben ze bijgedragen aan de miljoenenwinst van Facilicom. Nu Philip Morris stopt met de productie staan deze 180 toegewijde mensen met vrijwel lege handen op straat."
Peter Vlaming, bestuurder CNV Vakmensen: "Ze worden ontslagen en krijgen een vergoeding aangeboden die geenszins past bij het feit dat ze buiten hun schuld om het slachtoffer worden van de kille beslissing een fors winstgevende fabriek te sluiten."
De vakbonden eisen een ontslagvergoeding op basis van de oude kantonrechtersformule met een correctiefactor van minimaal 1. Ook willen ze dat de medewerkers zo veel mogelijk naar ander werk worden begeleid. Dat kan volgens de bonden het best op een manier waarbij Philip Morris, Facilicom, UWV en gemeenten samenwerken.
Facilicom biedt volgens de vakbonden niet meer dan de nieuwe kantonrechtersformule met correctiefactor 0,5 en vindt ook dat het sociaal plan niet voor alle medewerkers geldt. Voor de begeleiding naar ander werk wil Facilicom alleen gebruikmaken van het eigen mobiliteitscentrum.
Acties"Gezien de opstelling van de werkgever en de reacties van de werknemers kan het niet anders dan dat er acties volgen. De komende dagen gaan werknemers nadenken over hoe en wanneer de acties zullen plaatsvinden", aldus Van der List. "Dat het echter niet zal blijven bij het ondertekenen van de petitie die momenteel door het bedrijf circuleert, is voor mij duidelijk. Daarvoor is de teleurstelling en boosheid van de werknemers te groot", vult Vlaming aan.
Onder de Facilicom Services Group vallen onder andere bedrijven als Breijer, Gom, Prorest en Trigion. In totaal zijn ruim 30.000 mensen in dienst bij het concernuit Schiedam. Met een omzet van ruim 1 miljard euro in 2013 is Facilicom de grootste facilitaire dienstverlener in Nederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.