Museum 'Klok& Peel' Asten wil wereldwijd kenniscentrum voor luidklokken

20 juni 2014 om 20:37 • Aangepast 24 april 2020 om 14:18
nl
Museum Klok& Peel in Asten wil een internationaal kenniscentrum van luidklokken en beiaarden opzetten. Het museum kondigde dat vrijdag aan tijdens de presentatie van het boek Singing Bronze, A History of Carillon Music in het Astense museum.
Geschreven door

Het nieuwe expertisecentrum krijgt dezelfde naam 'Singing Bronze' en wil de kennis over luidklokken en beiaarden (campanologie) wereldwijd verankeren en uitbreiden.
Het Engelstalige boek Singing Bronze is een bewerking van het in 2010 door de Belgische beiaardier Luc Rombouts geschreven boek Zingend Brons, 500 jaar beiaardmuziek in de Lage Landen en de Nieuwe Wereld. Het boek beschrijft de bijzondere muziekgeschiedenis van klokken en beiaarden en hun eeuwenoude plek in wereldwijde culturen en tradities.
Bedreigd erfgoedOmdat klokken en beiaarden steeds minder worden gebouwd en gebruikt zijn ze een bedreigd erfgoed geworden. Het nieuwe expertisecentrum wil ervoor zorgen dat de wereldwijde kennis over dit erfgoed behouden blijft. Door de aanwezigheid van Koninklijke Eijsbouts, s werelds grootste klokkengieterij, en Klok& Peel, het belangrijkste klokkenmuseum, is Asten het centrum van de mondiale campanologie. Daarom is het museum de initiatiefnemer van het nieuwe kenniscentrum onder de naam: Singing Bronze, International Expert Center for Campanology.
Rijke bibliotheekHet expertisecentrum moet een kennisnetwerk worden van internationale musea en instituten op het gebied van luidklokken en beiaards. Ook universiteiten wordt gevraagd mee te doen. Uiteindelijk moet dit leiden tot onderzoek, proefschriften en leerstoelen in de campanologie. Daarnaast wil Singing Bronze een wetenschappelijk campanologisch tijdschrift uitgeven. Inmiddels is er al een overeenstemming met Universiteit van Tilburg, die de rijke bibliotheek van Museum Klok& Peel in de toekomst zal beheren in de Brabant Collectie van de universiteit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.