Pikante corsowagen Zundert als kunstwerk naar Stedelijk Museum in Den Bosch

21 juni 2014 om 20:06 • Aangepast 24 april om 14:20
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Omroep Brabant
Kunstenaar Maarten van Kalsbeek
Omroep Brabant
Corso-ontwerper Huub van Chaam
Omroep Brabant
Het ontwerp 'Censuur'
Omroep Brabant
De ontwerpen werden zaterdag gepresenteerd
Omroep Brabant
Ook andere ontwerpen werden gepresenteerd
Omroep Brabant
Het corso is op 7 en 8 september
Omroep Brabant
De creaties zijn adembenemend
1/9 Van "Censuur" tot kunstwerk
De pikante corsowagen 'Censuur' die tijdens het komend Bloemencorso in Zundert meerijdt, wordt na het corso als kunstwerk tentoongesteld bij het Stedelijk Museum in Den Bosch. Dat idee komt van het kunstenaarsduo Heringa/Van Kalsbeek uit Amsterdam.
Geschreven door

De Amsterdamse kunstenaars verbleven in 2013 als kunstenaars-in-residence in Zundert. Daar bouwden ze samen met corsobouwers aan kunstwerken. "Wij komen al heel lang bij het corso. Dan kijken we naar de wagens en we fotograferen ze", vertelt Maarten van Kalsbeek.
"Samen met de bouwers zijn we op zoek gegaan naar nieuwe constructies. We willen de binnenkant van de wagens laten zien in Den Bosch. Die is net zo belangrijk als de buitenkant."
[Tweet:body:https://twitter.com/corsozundert/status/427432324528369664]Censuur wordt kunstVoor het kunstwerk wordt gebruik gemaakt van de corsowagen 'Censuur'. Dat ontwerp bestaat uit een naakte man en een naakte vrouw in een innige verstrengeling. Het ontwerp alleen al zorgde eerder voor flink wat ophef.
Volgens corso-ontwerper Huub van Chaam is het toeval dat juist voor deze pikante wagen is gekozen. "We hebben zes wagens naast elkaar gezet. Uiteindelijk besloten we dat dit ontwerp zich het beste leent voor het maken van een kunstwerk. Juist vanwege de organische vormen."
Bloemen laten vergaanEen deel van het kunstwerk wordt op een vrachtwagen vervoerd naar Den Bosch. Daar komt het op een binnenplaats van het museum te staan. Het is de bedoeling dat de bloemen blijven zitten en langzaam vergaan. Op die manier wordt het karkas van de corsowagen zichtbaar. De plannen werden zaterdag gepresenteerd tijdens de maquettetentoonstelling van het corso.
De wagen zal van september tot januari in Den Bosch te zien zijn.

Wachten op privacy instellingen...