Hoe een zeppelin wegvloog richting de Luchtmachtdagen, en nooit meer werd gezien…

23 juni 2014 om 14:14 • Aangepast 24 april 2020 om 14:22
nl
Een grote reclamezeppelin is zaterdagmiddag in Raamsdonksveer weggevlogen bij een open dag van Holmatro. Even leek het erop dat de zeppelin de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Gilze-Rijen zou verstoren, maar uiteindelijk hoefden die niet te worden stilgelegd. Inmiddels ontbreekt van het oranje gevaarte ieder spoor...
Geschreven door

Het was de eerste dag voor de zeppelin, vertelt Nadine Emmerik van Holmatro, een bedrijf dat gereedschappen maakt voor de brandweer.
"De oranje zeppelin is vier meter breed en anderhalve meter hoog. Hij zat vol met helium. De zeppelin zat vast aan een hek. Op een gegeven moment maakte hij een zwaai met de wind mee. Waarschijnlijk is het touw geknapt. De knoop zat nog aan het hek vast. En weg was de zeppelin."
Richting Luchtmachtdagen?Het leek er even op dat de zeppeling koers zette richting de Luchtmachtdagen. Vliegbasis Gilze-Rijen werd meteen gebeld. Emmerik: "Ze wilden weten wat er in zat. Waterstof is brandbaar en dat zou gevaarlijk kunnen zijn. Maar gelukkig zat er alleen helium in."
Uiteindelijk hadden de Luchtmachtdagen geen last van de uit de kluiten gewassen heliumballon. Een woordvoerder van de vliegbasis vertelt dat als de zeppelin de basis had bereikt, ze het vliegverkeer hadden stilgelegd. "Hij wordt niet neergeschoten, zulke drastische maatregelen nemen we niet. Zoiets vliegt wel over."
Zoekactie gestartDe zeppelin is uiteindelijk van richting veranderd. Waar hij nu is, is een raadsel. Emmerik: "We zijn een zoekactie gestart. Je hoort wel eens dat kleine ballonnen die gevuld zijn met helium in Duitsland terechtkomen. Deze is vele malen groter. Hij kan redelijk ver weg vliegen. Hij is goed gemaakt, dus hij gaat ook niet zomaar kapot."
De woordvoerder van vliegbasis Gilze-Rijen denkt dat de zeppelin het land al uit is. "Ik weet niet in welke richting de wind stond die dag, maar met een beetje wind gaat zo'n apparaat al snel het Nederlandse luchtruim uit."
Prijs voor de vinderWie de zeppelin vindt, kan rekenen op een prijs van Holmatro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.