Best Kept Secret 2014: Limbodansen, cava drinken en... meer kruimels?

23 juni 2014 om 16:19
nl
Legaal wildplassen, limbo dansen onder een boomstam en het scanderen van de woorden 'meer kruimels', zonder eigenlijk te begrijpen waarom. Het was weer een interessant en enerverend weekend op het Best Kept Secret Festival in Hilvarenbeek.
Geschreven door

Na de eerste editie verdiende Best Kept Secret de titel 'beste popfestival van Nederland'. De afgelopen dagen werd dat nog even fijn bevestigd.
AzijnpissenWil niet zeggen dat er geen kritiek klonk, dus voor we de loftrompet blazen, eerst even azijn pissen. Waarbij we beginnen met de grootste 'maar'.
CHVRCHES speelde vast een aardige show, 'maar' wat stond het geluid hard. Daar had stage 2 sowieso vaak last van.
Heel fijn dat mooie betaalsysteem met chip in polsbandje, maar zorg dan dat er genoeg pinkassa's zijn en laat mensen niet onnodig lang in een rij wachten.
Zo'n mooi festival mag best met een klapper beginnen, maar dit jaar was het zoeken naar een lekkere start op de vrijdag.
En zondag eindigde prachtig met Elbow, maar het begin was wederom moeizaam.
[Youtube:body:http://youtu.be/rRoLNWoq4VQ]
Pee treesEn dan nu die beloofde loftrompet. Goed om te merken dat de organisatie de kritiek niet in de wind heeft geslagen. Er waren dit jaar meer wc's. Hoogtepunt voor sommigen toch wel de 'pee trees': Legaal plassen tegen een boom, terug naar de basis, maar wel met niet alleen boom, maar ook een soort van plastic urinoir voor je. Een uitkomst voor al de mannen die geen zin hadden om te wachten bij de reguliere toiletten.
[Tweet:body:https://twitter.com/stevendonk/status/480018122058256385]
De dames zal het een worst wezen. Om maar even in clichés te blijven; zij konden eindelijk een fatsoenlijk festivalwijntje nuttigen aan de wijnbar op het terrein. Beetje flauwekul natuurlijk: iedereen genoot van de Pinot Noir en de cava. Goede aanvulling.  
Duitse duizendpootEn dan de muziek. Dat is het belangrijkste, wil ook de organisatie uitdragen en daar kwamen wij toch ook in de eerste plaats voor (dat lekkere eten en drinken leidt de aandacht wel behoorlijk af).
Het eerste hoogtepunt voor menig bezoeker kwam op de zaterdagmiddag. Duitse componist Nils Frahm beklom Stage 2. Tot grote ergernis van sommigen, bleef het rumoer in de zaal aanhouden bij de eerste tonen uit de klankkasten van de Duitser. Maar na de opening was de zaal in trance. Wat een duizendpoot is die man toch. Wat die allemaal kan doen met twee handen. De set was intens en spannend. Je vraagt je toch af hoe het zou klinken als die man meer armen zou hebben. Ongelofelijke muzikant en dat vond ook menig festivalbezoeker.
[Youtube:body:http://youtu.be/FCsRxfkkOO8]
Franz Ferdinand en PixiesVerder viel er volop te genieten van onder meer Pixies. Kim Deal was er niet bij, maar ondanks dat speelde de band een energieke best of show, waarbij klassieker Doolittle de hoofdrol speelde en het laatste album gelukkig een minimale.
De andere grotere acts als Miles Kane, the War on Drugs, Belle and Sebastian en afsluiter Elbow speelden eveneens overtuigend. De hits werden meegezongen en Elbow kreeg het zelfs voor elkaar dat een groep mensen limbo dansend onder een dikke tak door ging. Die combinatie zagen wij niet aankomen. Inmiddels ook al veteranen Franz Ferdinand presteerden bij de gevestigde garde het beste. Zij sloten de zaterdag spectaculair af. Het hele strand was van voor tot achter in beweging.  
[Tweet:body:https://twitter.com/bellesglasgow/status/481015702347083776]
Buiten de lijntjesMaar bij een festival als Best Kept Secret gaat het vooral ook om die acts die buiten de lijntjes kleuren. Nog tamelijk onbekende bandjes, waarbij je hoopt op grootse ontdekkingen of te stuiten op iets excentrieks. Verrassingen wil je, wat dat betreft blijft de festivalnaam relevant, maar dit jaar pakte dat ietwat minder rooskleurig uit dan vorig jaar.
Een aantal van die acts bleek simpelweg niet zo interessant of kwam in ieder geval niet uit de verf. Zo was dance-act Trust ongelukkig geplaatst in het schema qua tijd. Te vroeg op de avond in een niet heel volle tent. Bovendien is het snerpende stemgeluid van frontman Robert Alfons na drie nummers ietwat irritant.
Hipsters uit Orange CountyPink Mountaintops was alleraardigst, maar miste spanning en viel daarom niet genoeg op in het grote aanbod aan psychedelische rockbandjes dat Best Kept Secret rijk was. Verwende O.C. hipsters Cosmonauts deden het wat dat betreft veel beter. Al oogden ze ver weg van deze wereld, ze speelden overtuigend. Jammer van de toegift, die snapten mensen niet en de tent was al half leeg toen ze verder speelden.
Hoogtepunten waren excentriekelingen Jaakko Eino Kalevi en Connan Mockasin die beiden met vooral hun muziek en verschijning het publiek meekregen. De frontman liet het publiek herhaaldelijk de woorden 'meer kruimels' roepen. De betekenis daarvan werd niet duidelijk, maar gelukkig zat het de verder zwoele Prince-achtige muziek niet in de weg.
Risico'sDe organisatie van Best Kept Secret is zelf erg tevreden over deze editie. "Vooral het ideale festivalweer", vertelt Niels Aalberts tegen Omroep Brabant. En inderdaad, daar was niets mis mee. Het zaterdagprogramma was helemaal naar tevredenheid van Aalberts en ook dat onderschrijven we. Met een ongebruikelijke artiest als Nils Frahm en een shoegazeband als Slowdive die voor het eerst sinds jaren weer touren, nam de organisatie risico. Dat pakte goed uit en leverde een afwisselende dag op.
En het beste nieuws bewaart Aalberts voor het laatst: "Er is geen twijfel over mogelijk; er komt een derde editie van het Best Kept Secret Festival. Van 19 tot 21 juni zijn wij gewoon weer in Hilvarenbeek."
[Youtube:body:http://youtu.be/fcJLWovCzAk]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.