PSV'er Memphis Depay schiet Oranje als groepswinnaar naar achtste finales WK Brazilië

23 juni 2014 om 21:58 • Aangepast 21 november 2020 om 23:48
Invaller Memphis Depay van PSV bezorgde Nederland in de extra tijd de groepswinst op het WK in Brazilië. Chili werd met 2-0 verslagen in Sao Paolo. De eerste goal kwam eveneens van een invaller. Leroy Fer kopte in de 77ste minuut de bal in het Chileense doel.

Fer maakte de goal amper 2 minuten nadat hij was ingevallen. Voor Oranje was een gelijkspel ook voldoende geweest om als nummer 1 van de poule te eindigen. Eerder had de equipe van Van Gaal gewonnen van Spanje (5-1) en Australië (3-2). Oranje speelt zondag in Fortaleza tegen de nummer 2 van groep A.
Voor Depay is het WK 2014 er een om te onthouden. Tegen Australië was hij nog de held met een assist en de beslissende 3-2.

Het Nederlands elftal speelt zondag in de achtste finale van het WK voetbal tegen Mexico. Dat land eindigde maandag na de zege op Kroatië (3-1) als tweede in groep A. Oranje werd door de winst op Chili (2-0) eerder op de dag groepswinnaar in poule B.
Niet mooi, wel effectief Ook in de derde en laatste poulewedstrijd van het Nederlands elftal werd duidelijk dat Van Gaal niet voor de schoonheidsprijs naar Brazilië is gekomen. Hij kiest voor de speelwijze die in zijn ogen het beste bij zijn voetballers past. Domineren en aanvallen laat hij voorlopig aan andere ploegen over.
Tegen Chili verdedigde Oranje met zo veel mogelijk spelers. Eenmaal in balbezit probeerde de formatie zo snel mogelijk Robben te lanceren. In de eerste helft lukte dat twee keer. De aanvaller van Bayern München verspeelde eenmaal de bal en schoot even later na een lange dribbel rakelings naast.
Chili ongevaarlijkMet Dirk Kuijt als extra verdediger op de linkerflank gaf Nederland ook nauwelijks kansen weg. Chili koesterde het meeste balbezit, maar werd nagenoeg niet gevaarlijk. Felipe Gutiérrez, middenvelder van FC Twente, was van al zijn ploeggenoten in de eerste helft nog het dichtst bij een doelpunt. De vervanger van de niet helemaal fitte Arturo Vidal schoot na een hoekschop ruim over. Hij kopte ook naast na een goed genomen vrije trap.
Ook in de tweede helft werd het elftal van de met complimenten overladen Jorge Sampaoli geen schim van de ploeg die het afgelopen jaar met prachtig voetbal Engeland en Duitsland over het veld jaagde. Wat het ook probeerde, Chili kwam maar niet in het spel tegen Nederland.

Ruimte voor NederlandNaarmate de wedstrijd vorderde kreeg Oranje meer ruimte van de tegenstander. Robben schoot in de handen van doelman Claudio Bravo en Kuijt kopte rakelings naast. Uiteindelijk was het na 77 minuten invaller Fer die het gelijk van zijn coach voor het eerst onderstreepte. In de slotminuut trof de eveneens ingevallen Depay op aangeven van Robben nogmaals het doel.