Kwaliteit 26 universitaire opleidingen onder de maat, ook één masteropleiding van Tilburg University

24 juni 2014 om 10:44
nl
Het niveau van zeker 26 universitaire opleidingen in Nederland is onvoldoende. Het gaat om één opleiding van Tilburg University, de masteropleiding Christianity and society. Dat meldt de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), die de kwaliteit van opleidingen in het hoger onderwijs beoordeelt.
Geschreven door

"Het probleem zit vooral in het eindniveau", aldus voorzitter Anne Flierman dinsdag. Alle als onvoldoende beoordeelde opleidingen vallen onder geesteswetenschappen, waarvan de 212 studies jaarlijks ruim 6000 nieuwe studenten trekken. Uit cijfers van de NVAO blijkt dat het onder meer gaat om opleidingen in categorieën als taal en letterkunde, kunst en cultuur en geschiedenis.
In het geval van Tilburg University gaat het om één masteropleiding van de universiteit, Christianity and society. Een woordvoerder zegt dat de methoden die studenten gebruikten in hun scripties, niet voorkwamen in de opleiding zelf. Dit komt mogelijk doordat de studenten  vanuit een andere opleiding of vanuit het werkveld andere methoden meenemen. Alle andere opleidingen van de faculteit geesteswetenschappen waren wel voldoende volgens de NVAO.
'Studenten geraakt'Volgens het Interstedelijk Studenten Overleg worden vooral pas afgestudeerden geraakt door de negatieve beoordelingen van de 26 universitaire opleidingen. "Een onvoldoende voor de accreditatie betekent echter niet dat de afgestudeerden ten onrechte een diploma hebben ontvangen", benadrukt de studentenorganisatie, die vindt dat er meer aandacht moet komen voor de kwaliteit van onderwijs.
De betreffende universiteiten krijgen van de NVAO twee jaar om hun zaken op orde te krijgen. Inmiddels hebben alle opleidingen verbeterplannen opgesteld die zijn goedgekeurd door de NVAO, liet de Vereniging van Universiteiten (VSNU) weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.