Video

Zeven jaar celstraf voor door elkaar schudden peuter Fritzie in Tilburg

24 juni 2014 om 14:53 • Aangepast 21 november 2020 om 23:48
nl
Wander S. uit Tilburg is dinsdag in de rechtbank van Breda veroordeeld tot zeven jaar celstraf voor het door elkaar schudden van peuter Fritzie. Dat is fors meer dan de eis van justitie, die drie jaar celstraf was. Fritzie is voor het leven verlamd en slechtziend door de mishandeling.
Profielfoto van
Geschreven door

De rechter vindt dat S. volledig toerekeningsvatbaar was toen hij de toen dertien maanden oude Fritzie mishandelde. Volgens de rechtbank heeft de man het kind twee jaar geleden dan ook bewust meerdere malen door elkaar geschud. Hij wist dat de dreumes hierdoor mogelijk zou overlijden.

Straf valt hoger uit Twee weken geleden eiste het OM drie jaar cel met aftrek van het voorarrest, maar de rechter vindt een straf van zeven jaar gepast. De straf valt hoger uit omdat het jonge en weerloze meisje de gevolgen van de mishandeling de rest van haar leven zal moeten dragen, aldus de rechtbank in Breda. Het meisje werd zo ernstig mishandeld dat ze half verlamd en slechtziend blijft.
De rechter vindt dan ook dat poging tot doodslag is bewezen, omdat S. Fritzie dusdanig mishandelde 'dat hij daarmee de kans dat ze zou overlijden bewust heeft aanvaard'. "Later heeft hij weliswaar juist gehandeld, maar dit was te laat om zijn eerdere handelen ongedaan te maken. Op dat moment was de kans dat het meisje zou overlijden al zeer groot." Justitie en de verdediging van S. vonden daarentegen dat poging tot doodslag niet bewezen kan worden, omdat S. Fritzie had gereanimeerd toen ze het bewustzijn had verloren en haar ook zo snel mogelijk naar de huisarts bracht.

Toerekeningsvatbaar verklaardDe rechter liet dinsdag verder weten dat S. vermoedelijk volledig toerekeningsvatbaar was toen hij Fritzie door elkaar schudde. S. zou namelijk niet volledig hebben meegewerkt aan een onderzoek naar zijn persoonlijkheid, waardoor deskundigen geen uitspraak kunnen doen over de mate van toerekeningsvatbaarheid. Hierdoor denkt de rechtbank dat S. wist wat hij deed.
De Tilburger heeft overigens tot nu toe altijd ontkend het kind iets te hebben aangedaan. De peuter zou volgens hem tijdens het leren lopen vaak zijn gevallen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) liet tijdens de zitting weten dat het niet aannemelijk is dat die eerdere valpartijen voor het ernstig hersenletsel van de peuter zorgden. Ook de rechter denkt dat de man de dader is, omdat het rapport het NFI en de verklaringen van de man en de moeder dat zouden bevestigen. De advocaat van S. laat aan Omroep Brabant weten dat hij overweegt om namens zijn cliënt in hoger beroep te gaan. Hij moet dit wel eerst met S. overleggen, zo laat hij weten.
Arrestaties moeder en vriendDe mishandeling van Fritzie vond op 14 december 2012 plaats in het huis van de moeder in Tilburg, waar op dat moment behalve het kind ook de man en de moeder waren. De moeder bracht het meisje net op tijd naar de huisarts. Ze had ernstig hersenletsel en uitgebreide netvliesbloedingen opgelopen. Kort daarna moest ze naar het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen, omdat ze een zeer verlaagd bewustzijn had. Ook was er kans op een levensgevaarlijke drukverhoging in de hersenen.
De politie pakte in januari vorig jaar eerst de 26-jarige partner van de moeder op voor de mishandeling. Later die maand werd de moeder van Fritzie gearresteerd. Justitie ziet haar ook nog als verdachte.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.