Geheugenatleet uit Oss gaat pi-record verbreken

24 juni 2014 om 16:00 • Aangepast 24 april 2020 om 14:25
nl
Je moet er maar zin in hebben… 24.000 getallen uit je hoofd leren. Rick de Jong uit Oss is er voor aan het trainen. Op 26 juli gaat hij 24.000 decimalen van het wiskundige getal Pi opnoemen. Je weet wel: 3,14, 15, 92…en dan oneindig veel meer. Hij gaat ze achter elkaar opnoemen, uit zijn hoofd. En daarmee wil hij het Europees record verbreken.
Geschreven door

Het huidige Europees record staat op naam van een Engelsman en staat op 22.514 getallen. Het wereldrecord is in handen van een Chinees. Hij kent 67.000  decimalen van het getal Pi uit zijn hoofd.
FoutjeRick zal zijn record neerzetten met behulp van geheugentechnieken waarbij de getallen worden omgezet in beelden en deze beelden worden onthouden door een groot rangschikkingssysteem. Het systeem is een afgeleide van het Romeinse kamersysteem.
"Ik ben ongeveer vijf tot zes uur bezig met het opzeggen van de 24.000 getallen", aldus Rick.. Een foutje maken mag, zolang hij het zelf maar in korte tijd herstelt.
Uren oefenenIn het dagelijks leven werkt Rick op de griffie van de rechtbank in Den Bosch. Voor een toernooi neemt hij vele uren vrij om te kunnen oefenen.
De Jong begon in 2005 met geheugentraining. Hij begon hiermee omdat hij het zo druk had. Hij wilde werk, avondstudie en coachen van een sportteam beter kunnen combineren.
GeheugengrootmeesterRick neemt sinds 2008 deel aan wedstrijden van de wereldgeheugensportbond en staat op dit moment op plek 219 van de wereldranglijst. Rick wil graag geheugengrootmeester worden. Daarvoor moet je op een WK drie dingen laten zien
1. Binnen twee minuten een geschud stok kaarten uit het hoofd leren2. In een uur tien pakken speelkaarten onthouden3. In een uur tijd 1000 getallen op een rij kunnen opzeggen.
Momenteel beheerst Rick alleen het eerste punt. "Ik ken nu 16.000 getallen en daar ben ik twee maanden mee bezig. Ik ben ongeveer een uur per dag bezig met het herhalen van getallen die ik in mijn hoofd heb zitten. Maar nu de poging dichter bij komt worden dat meer uren", aldus De Jong.
Rick heeft nog een maand om 8000 getallen uit zijn hoofd te leren.
AlzheimerDe recordpoging zal zaterdag 26 juli plaatsvinden in de pi-toren van het Fletcherhotel te Amsterdam. De actie staat in het teken van het werven van fondsen voor de Alzheimerstichting. In het dagelijks leven wordt Rick geconfronteerd met deze ziekte. Zijn vader van 92 heeft alzheimer.
[youtube:body:http://youtu.be/VqpWETqoD5Q]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.