Gevangenen die te lang vast zaten willen vergoeding van Fred Teeven

24 juni 2014 om 17:21
nl
Ongeveer tweehonderd gevangen die volgens de rechter ten onrechte langer hebben vastgezeten dan nodig, gaan mogelijk een gezamenlijke schadeclaim indienen bij staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. Dat bevestigde hun advocaat, de Bossche Arthur van der Biezen, desgevraagd na een bericht van het ANP dinsdag. Teeven gaat tegen het besluit van de rechter in beroep.
Geschreven door

De gedetineerden, onder wie een onbekend aantal Brabanders, willen een vergoeding van Teeven. Zij hebben namelijk sinds 1 maart onterecht te lang in hun cel moeten doorbrengen, oordeelde de rechter in Den Haag dinsdag.
Versoberd regime oorzaakAanleiding is een versoberd gevangenisregime dat de bewindsman 1 maart invoerde. Daardoor mochten gevangen minder tijd buiten hun cel doorbrengen, wat Teeven volgens de rechter niet zomaar had mogen beslissen.
De wettelijke bevoegdheid van Teeven gaat namelijk niet zo ver dat hij plaatsing van gevangenen in het voor hen meest gunstige regime kan verbieden. Voor het afschaffen van dit regime is een wet nodig die moet worden goedgekeurd door het parlement. 
'Paar euro tot tientje per dag aan vergoeding'De tweehonderd gevangen willen een schadeclaim indienen voor de uren die ze te veel in hun cel hebben doorgebracht en dus niet konden doorbrengen op bijvoorbeeld een binnenplaats. Van der Biezen kan nog niet zeggen hoe hoog de schadeclaim precies zal zijn. Dit moet hij nog uitzoeken. "Reken maar op een paar euro's tot een tientje per dag", zegt hij tegen Omroep Brabant.
Mogelijk volgen meer gevangenen het voorbeeld, zegt Van der Biezen. Iedere gedetineerde die onterecht te lang in de cel heeft gezeten, kan namelijk in principe schadevergoeding krijgen, legt de advocaat uit. Zijn cliënten zullen in de gevangenissen ook aan medegedetineerden vragen of ze een vergoeding willen eisen. "We kijken of we tot een collectieve claim kunnen komen."
Staatssecretaris in beroepTeeven gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter die zijn versoberde gevangenisregime afwees. De rechter heeft volgens de bewindsman een fout gemaakt, zo liet hij weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.