Video

College Breda definitief akkoord met komst 400 asielzoekers in bijgebouwen Koepel

25 juni 2014 om 11:29 • Aangepast 21 november 2020 om 23:47
nl
Het college van burgemeester en wethouders van Breda gaat definitief akkoord met de komst van 400 asielzoekers in de bijgebouwen van de leegstaande Koepelgevangenis. Het besluit werd woensdagmiddag bekendgemaakt, maar omwonenden kregen eerder op de dag al een brief van de gemeente in de bus.
Profielfoto van
Geschreven door

Het voornemen van het college wordt op korte termijn besproken door de raadscommissie Maatschappij, die aanvullende wensen en bedenkingen kan meegeven. Alle afspraken over de opvang worden vastgelegd in een bestuursovereenkomst. Volgens verantwoordelijk wethouder Pagtrick van Lunteren(SP) komen eind volgende maand al  de eerste asielzoekers in De Koepel.
PetitieHet was al langer bekend dat het college bereid is om mee te werken aan het omstreden plan om 400 vluchtelingen onder te brengen in De Boschpoort, zoals de gevangenis officieel heet.
Verontruste buurtbewoners startten vorige week echter nog een online petitie om hun zorgen over de komst van de asielzoekers kenbaar te maken. Die petitie was woensdagochtend door ruim 700 mensen ondertekend.
Er zijn onder meer zorgen over de ontwikkeling van de omgeving en de dagbesteding van de mensen die worden opgevangen.
'Niet over één nacht ijs gegaan'"We beseffen dat er veel vragen en zorgen bij u leven over de opvang van 400 mensen in de binnenstad van Breda, in uw buurt", zo schrijft de gemeente.
"Wij zijn bij ons besluit niet over één nacht ijs gegaan hoewel de vraag van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een zeer dringende was. We wilden namelijk alleen 'ja' zeggen in het vertrouwen dat opvang op deze locatie verantwoord en beheersbaar kan."
VoorwaardenDe gemeente Breda heeft een aantal randvoorwaarden gesteld. Zo gaat het om een opvangperiode van één jaar met een optie voor een tweede jaar. Van Lunteren benadrukt dat er daarna opnieuw wordt gekeken naar de bestemming voor de voormalige Koepelgevangenis. Verder gaat het om maximaal 400 vluchtelingen die van verschillende herkomst en samenstelling zijn.
Er komt een overleggroep met vertegenwoordigers van alle betrokken partijen. De gemeente zorgt voor onderwijs aan leerplichtige kinderen en het COA draagt zorg voor een zinvolle dagbesteding voor binding met de locatie.
Verder gaat de burgemeester Peter van der Velden in gesprek met regioburgemeester Peter Noordanus over een ruimer politiebudget omdat de opvang van 400 mensen leidt tot een zogenoemde taakverzwaring bij de politie.
Commissie aan zet"Dat we willen meewerken aan de opvang van asielzoekers staat voor ons niet ter discussie. Maar de manier waarop dat in de binnenstad vorm krijgt, daar zitten we bovenop en daar mag u ons op aanspreken", aldus de gemeente.
Het voorstel wordt op woensdagavond 2 juli in een openbare vergadering voorgelegd aan de raadscommissie Maatschappij. Pas als de bestuursovereenkomst er ligt, wordt De Boschpoort in gebruik genomen en komen de eerste asielzoekers. Volgens de gemeente is dat een paar weken na het sluiten van de overeenkomst.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.