Honderden banen weg bij Bureau Jeugdzorg, gemeenten nemen taken over

25 juni 2014 om 18:33
nl
Bij Bureau Jeugdzorg in Noord-Brabant verdwijnen de komende tijd honderden banen als gevolg van de overheveling van taken naar de gemeenten. Een deel daarvan kan meteen weer aan het werk bij een van de 67 gemeentes in Brabant. Vanaf januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor de jeugd.
Geschreven door

In Brabant hebben ze daar samen met Bureau Jeugdzorg afspraken over gemaakt. De belangrijkste verandering is dat nieuwe cliënten zich straks moeten aanmelden bij hun gemeente.
Van de 300 banen die verdwijnen, zal in 79 gevallen ontslag volgen. De rest verdwijnt door natuurlijk verloop en het niet verlengen van tijdelijk contracten. Zo'n tachtig medewerkers van Bureau Jeugdzorg krijgen een baan bij een lokaal hulpteam in een van de Brabantse gemeenten.
Landelijk besluitDe overgang van het takenpakket vloeit voort uit een landelijk besluit van de Tweede Kamer. Die bepaalde dat vanaf begin volgend jaar de taken van Jeugdzorg moeten overgaan van de provincies naar de gemeenten.
De gemeenten willen voor justitiële jeugdzorgtaken wel gebruik blijven maken van het Bureau Jeugdzorg. Het gaat dan om de Jeugdbescherming en de Jeugdreclassering, Maar ook de Crisisdienst en het Meldpunt voor Huiselijk Geweld en Kindermishandeling blijven bij het Bureau Jeugdzorg.
Korte lijnenVoor alle andere zorg moeten inwoners vanaf 1 januari 2015 bij de gemeenten terecht. Die krijgen daarvoor een eigen loket, dat mensen direct kan doorsturen naar de juiste hulpverleners en instanties. Op die manier zouden de lijntjes korter zijn, waardoor maatwerk mogelijk is.
De nieuwe werkwijze moet er voor zorgen dat tien verschillende hulpverleners in één gezin vanaf volgend jaar tot het verleden behoren. Per gezin komt er één regisseur die de hulp in een gezin coördineert.
Geen radicale veranderingen"De continuïteit en de kwaliteit van de zorg zijn ook volgend jaar gegarandeerd," zegt wethouder René Peters die spreekt namens alle Brabantse gemeenten. Maar bij welke zorgaanbieder de gemeenten zorg gaan inkopen, moet nog worden besloten
Rond 1 oktober moet daarover duidelijkheid zijn. Veel zal daarbij het zelfde blijven, zegt wethouder Peters: "We hebben veel deskundigheid in onze provincie en die willen we natuurlijk blijven gebruiken. Iedereen die nu jeugdzorg nodig heeft, kan daar ook volgend jaar op rekenen. Het kan wel zijn dat de hulpverlener een ander wordt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.