Webcamzaak Amanda Todd: 'Justitie keek mee op computer van digitale kinderlokker uit Oisterwijk'

26 juni 2014 om 13:32 • Aangepast 24 april 2020 om 14:28
nl
Het Openbaar Ministerie heeft een zogeheten keylogger gebruikt in het onderzoek naar Aydin C., de Oisterwijkse zedenverdachte die onder meer de Canadese Amanda Todd zou hebben gechanteerd via het internet. Dat meldt Nieuwsuur woensdagavond, dat het strafdossier heeft ingezien.
Geschreven door

Met een keylogger wordt software op de computer geplaatst die alle aanslagen op het toetsenbord registreert. Daarnaast legt de software via een screenshot geregeld chatgesprekken en webcambeelden vast.
Verdachte lichtte ook mannen opAmanda Todd pleegde in 2012 zelfmoord. Ze deed dat nadat ze een filmpje op YouTube had geplaatst waarin ze vertelde hoe haar leven werd vergald door een man die seksbeelden van haar had gemaakt via de webcam en haar daarmee had gechanteerd.
In januari werd de 35-jarige Aydin C. uit Oisterwijk opgepakt. Hij wordt verdacht van negen feiten. Zo zou hij minderjarige meisjes hebben aangezet tot seksuele handelingen voor een webcam, maar ook volwassen mannen via internet hebben opgelicht.
'Gebruik keylogger op randje'Volgens hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs aan de Radboud Universiteit is het bijzonder dat justitie een dergelijk zwaar middel inzet. "Bij mijn weten is het de eerste keer dat het gebruik van een keylogger expliciet wordt genoemd. En ik vraag me af in hoeverre dit past binnen de huidige wetgeving. Ik vind het op het randje," zegt Jacobs tegen Nieuwsuur.
Donderdag staat Aydin C. voor de rechter in Amsterdam. Justitie in Nederland vervolgt hem niet in de zaak van Todd, maar laat die strafzaak aan Canada, omdat het onderzoek daar al jaren loopt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.