Zeven Nederlandse slachtoffers deden aangifte tegen Tilburger Aydin C.

26 juni 2014 om 15:08
nl
Zeven Nederlandse slachtoffers hebben aangifte gedaan tegen de 36-jarige Aydin C. uit Tilburg. Dat bleek donderdag tijdens een pro forma zitting. C. was zelf niet bij de rechtbank in Amsterdam aanwezig.
Geschreven door

Justitie verdenkt C. van afpersing en aanranding van tienermeisjes en volwassen mannen via internet. Onder hen ook het Canadese meisje Amanda Todd. De internetstalking en pesterijen leidden uiteindelijk tot haar zelfmoord in 2012.
250 gebruikersnamenIn documenten op de computer van de verdachte zijn 250 internetgebruikersnamen opgedoken die afkomstig zouden kunnen zijn van mogelijke slachtoffers. Justitie probeert hun ware identiteit te achterhalen. De Tilburger zou zijn slachtoffers hebben gedwongen tot webcamsex en ze hebben afgeperst met de beelden. Soms voor nieuwe webcamsex en in andere gevallen voor grote geldbedragen.
Het onderzoek naar de aangetroffen computerbestanden en andere gegevensdragers, zoals telefoons en printers is nog in volle gang. Het OM gaat er in deze fase van het onderzoek vanuit dat C. minstens tientallen slachtoffers maakte over de hele wereld, onder andere in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk.
In Nederland maakte hij mogelijk veertig slachtoffers. Volgens justitie zal C. ook voor de meeste internationale misdrijven die hij pleegde, in Nederland worden berecht. Daarover is contact met politie en justitie in de betrokken landen.
Haar laatste videoEen van de slachtoffers van C. zou het Canadese meisje Amanda Todd zijn. Zij werd jarenlang gestalkt en gechanteerd via internet. Haar afperser verspreidde seksueel getinte webcambeelden van Todd in haar sociale omgeving en ze kon het gepest dat daarop volgde niet meer aan.
Na een laatste videoboodschap pleegde ze zelfmoord. Haar laatste internetvideo waarin ze spreekt over de pesterijen en de afpersing, gingen de hele wereld over.
In Canada is de aanhouding van een verdachte in de zaak van Amanda Todd al weken groot nieuws. Het land zou om uitlevering van C. vragen om hem in Canada te kunnen berechten, maar volgens het OM is dat verzoek nog steeds niet aangekomen in Nederland.
Keylogger rechtmatig?De politie brak in in het het huisje op vakantiepark de Rosep waar C. de laatste maanden woonde. Vervolgens werd software op de computer van C. geïnstalleerd die alle toetsaanslagen op een afstand kan volgen, een zogeheten keylogger.
Volgens hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs aan de Radboud Universiteit is het bijzonder dat justitie een dergelijk zwaar middel inzet. "Bij mijn weten is het de eerste keer dat het gebruik van een keylogger expliciet wordt genoemd. En ik vraag me af in hoeverre dit past binnen de huidige wetgeving. Ik vind het op het randje", zei hij in Nieuwsuur.
Ook de advocaat van C. twijfelt aan de rechtmatigheid van de methode die gebruikt is. De Officier van Justitie zei daarover donderdag dat alle onderzoeksmethoden en technische hulpmiddelendie daarbij zijn gebruikt, goedgekeurd zijn en dat het verzamelde bewijs rechtmatig is verkregen.
Gesprekken afgeluisterdJustitie liet ook telefoongesprekken afluisteren. Daaruit bleek dat C. meerdere identiteiten zou hebben gebruiktom mensen af te persen en op te lichten. Zo probeerde hij volgens het OM met een valse naam een huis te huren.
Op internet deed hij zich anders voor om zijn slachtoffers te kunnen verleiden. Hij kwam in contact met jonge meisjes van 13 en 14 jaar via sites als Habbo Hotel. Daar deed hij zich ook voor als tienermeisje en tegenover volwassen mannen deed hij zich voor als een 13-jarige jongen. Hen verleidde hij ook tot webcamsex en probeerde hen met de beelden af te persen voor geld. Volgens justitie is in het chalet van de verdachte op de Rosep een vervalst paspoort, 10.000 euro en harddrugs gevonden.
Rechtszaak aangehoudenOmdat het onderzoek nog in volle gang is, is de rechtszaak voor maximaal drie maanden aangehouden. Aydin C. zit nog vast.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.