Waarschuwing voor zwemmersjeuk in Westpolderplas in Etten-Leur

26 juni 2014 om 18:04 • Aangepast 24 april 2020 om 14:31
nl
In het zwemwater van de Westpolderplas in Etten-Leur zijn zogeheten cercariën gevonden die 'zwemmersjeuk' kunnen veroorzaken. Cercariën zijn larven van een bepaalde zuigworm die in het water worden verspreid door vogelpoep en slakken.
Geschreven door

De larven kunnen jeuk, rode vlekjes, pijnlijke zwellingen en koorts veroorzaken. Volgens beheerder Ton Stoop is de kans klein dat zwemmers er last van krijgen, mits er na het zwemmen goed wordt afgedroogd. Ook wordt geadviseerd om bij thuiskomst direct te douchen.
'Geen blik met wonderpoeder'"Het is een natuurplas. De kans op besmetting is dus altijd aanwezig", aldus Stoop. "Wij mensen horen daar eigenlijk niet thuis en het is helaas niet zo dat ik een blik met wonderpoeder heb om die beestjes op te ruimen."
De provincie heeft een waarschuwingsbord bij de Westpolderplas geplaatst. Er is overigens geen sprake van een zwemverbod, maar alleen van een waarschuwing.
"Je kúnt er zwemmersjeuk van krijgen, maar dat hoeft niet. In elk bed vind je de huismijt en daar heeft ook niet iedereen last van", zegt Stoop.
GanzenVolgens de beheerder wordt de Westpolderplas de laatste tijd bevolkt door opvallend veel ganzen. De poep van die dieren zou een oorzaak van het probleem kunnen zijn. Er is een verzoek ingediend bij de gemeente en de provincie om de ganzen te mogen verjagen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.